In-Italias nyhedsbrev

Bliv klogere på Italien: Vi glæder os i denne tid...

Der er mange skandinaver, som aldrig kunne forestille sig, at holde jul uden for deres respektive landegrænser for ikke at skulle undvære det, der for dem symboliserer julen og dens traditioner. Sådan har mange italienere det faktisk også, det er bare traditionerne og julens symboler, der er lidt forskellige. Man kan uden at tøve sige, at italienere kender den sande værdi af det, der betyder ”ikke at måtte bære julen ud”.

Af Mitzi Busch, In-Italia

Italieneres allerede generøse og givende væsen bliver det endnu mere i dagene omkring højtider som julen. Og er man på visit hos nogen, går man aldrig derfra uden at have smagt på diverse hjemmebag eller likører og snapse af traditionelle opskrifter, som naturligvis skifter fra region til region, ligesom det gør i Skandinavien, omend i mindre omfang. For slet ikke at tale om det, man skal have med hjem af alskens hjemmegjorte godter: Figner i sort tyk sirup hvis man fx har besøgt nogen i Calabrien, eller små fritterede mørdejskugler ”Purciduzzi” dyppet i honning i Salento – den sydlige del af Apulien.

Det kulinariske

Variationer ses også ved selve juledagenes spiser som i Italien kan være alt fra Emilia-Romagnas Cappelletti in Brodo og Bollito – stor tortellini-lignende pasta i suppe kogt på høne, oksebov og grøntsager, som er den ”bollito”(kogt), man så spiser bagefter - til det sydlige Italiens overdådige fiskemenuer. Alt selvfølgelig med tilhørende vine, spumante og ”digestivo” i form af en grappa eller en bitter, som hjælper fordøjelsen på vej efter at have spist i flere timer. Og så er der naturligvis ingen jul uden Pandoro eller Panettone, den gyldne bløde italienske julekage, som fås i mange variationer. Dette foregår i Italien den 25/12 til frokost, hvor vi i Skandinavien forsøger at komme os ovenpå aftenen før med vores store festmåltider, og det der for os er julens største fejring.

Værdierne

I Danmark går mange til midnatsmesse ligesom man gør i Italien, som en god og traditionsrig del af julens ritualer, og for italienere er dette som oftest – ud over den religiøse betydning – også en socialt betonet del af aftenen. Her mødes man med naboerne i den lokale kirke, hilser på, og ønsker velkommen hjem til dem, som af arbejdsmæssige årsager er nødt til at være langt fra familien og fødebyen resten af året. Man udveksler nyheder fra nær og fjern, og får opdateret listen af nye verdensborgere, som har set dagens lys siden sidst.

Julen handler for italienere i det hele taget mest om at spise god mad sammen med familie og venner, hyggeligt samvær og måske et slag kort, og så er der sikkert også en gave eller to, men det er ikke hovedattraktionen for forventningerne om julen. Man siger hos os skandinavere, at julen varer lige til påske, i Italien slutter den på Hellig Trekonger 6. januar med La Befana: En venlig heks, som bringer slik og godter, for at runde festmåneden af med manér. 

Lysenes fest

Juleudsmykning i Skandinavien og Italien er forskellige på to afgørende punkter: Heroppe nordpå går vi amok i stearinhyggen til lysenes fest, som julen jo også er for os, mens man i Italien mange steder har taget lysene til sig også uden for kirkens indre, men slet ikke i samme målestok.

Og så er der julekrybben! Bevares, den står som ornament i mange skandinaviske hjem, men i Italien kan den, og specielt sydpå, opleves som levende tableau. Eller i form af hele små landsbyer, som det er tilfældet fx i byen Mesagne i Brindisi-provinsen i det sydlige Apulien, hvor man hvert år i omkring 25 forskellige kældre i de traditionelle huse i den gamle bys kringlede, labyrintiske gader kan se mange forskellige versioner af julekrybben og julens temaer. Kreeret af ihærdige og entusiastiske sjæle, som i flere uger før jul går og arbejder på at få mekaniske små dukker, Jesus børn, Vise Mænd og andre spændende ting for børn og barnlige sjæle til at fungere sammen med elektriske lys og fantasifulde dekorationer. Og lidt ligesom i USA, eller på Fyn bl.a., år for år, prøver at overgå sig selv og hinanden i opfindsomhed, kreativitet, håndlavede dukker og bimlende klokker. 

Desuden er den 8. december også en af de store festdage i den katolske kalender og der er til denne fejring af Jomfru Maria, specielt i mindre byer, stillet dusinvis af lysportaler op med flotte mønstre, der mest af alt minder om arabesker – og sådan er der så meget med hensyn til den indflydelse, mange forskellige etniske folkefærd har haft på Italien i tidernes løb, fra før grækerne gik i land på Sicilien...

Så lige meget hvor du beslutter at fejre din jul, og med hvilke traditioner, så håber vi, det bliver en begivenhedsrig, hjertevarm og glædelig tid.

God Jul / Buon Natale

Kontakt os for yderligere inspiration og information om destinationer til Italien i december på tlf. 3315 1313  eller mail til info@in-italia.dk.