In-Italias nyhedsbrev

Bliv klogere på Italien: Hvorfor vælge mellem Italien og Frankrig?

Hvorfor vælge mellem ’enten eller’, når man kan få ’både og’? Omsat til rejsesprog kunne det hedde: Hvorfor begrænse din kommende ferie til at udspille sig i enten Italien eller Frankrig, når du kan opleve begge lande på én og samme tur, og endda uden at skulle bevæge dig særlig langt?

Af Ghita Juul, In-Italia

Hos In-Italia og In-France, der er to rejsebureauer under samme tag, sidder vi klar med rådgivning og ideer til dig. Har du eksempelvis svært ved at vælge, om din næste ferie skal nydes i Italien eller i Frankrig, kan vi varmt anbefale dig et ’både og’.

Én ferie – to lande – mange oplevelser

Du kan uden besvær fordele din ferie mellem Den Franske Riviera i regionen Provence-Alpes Cöte d’Azur og Den Italienske Riviera, der befinder sig i regionen Ligurien. Den vestlige del af Ligurien (vest for Genova) med hyggelige kystbyer som Diano Marina, Bordighera, Sanremo og ikke mindst den større og vidunderlige by Imperia befinder sig nemlig ganske tæt på grænsen til Frankrig. På den franske side kan man nyde de dejlige strande i byer som eksempelvis Villefranche sur Mer, Nice, Antibes – Juan Les Pins og Cannes.

Så hvorfor ikke tage det bedste fra begge verdener?

Et ’både og’ kunne være nogle dage (eller mere?), hvor man nyder Liguriens hjemmelavede pastaretter og de lækre is (gelato). Gå endelig heller ikke glip af Trofie al pesto Genovese (små snoede pastatyper med genovesisk pesto), Pansotti in salsa di noci (store trekantede ravioli med valnøddesovs) eller Zuppa di pesce ligure (ligurisk fiskesuppe). Har du hang til olivenolie af den ypperste slags, så gå efter Olio Extra Vergine d’Oliva Taggiasca, der med få (af de dyre) dråber kan højne smagen radikalt på både salater og pastaretter! Aflæg også et besøg i de overdækkede torvehaller i Ventimiglia der, her midt i byen over for Rådhuset, er et gastronomisk paradis, hvad angår dugfriske lokale råvarer. Får du lyst til at opleve en autentisk fiskeaktion, så brug en formiddag på den store, rå men charmerende havn i Imperias bydel Oneglia, der i øvrigt også har flere hyggelige restauranter at byde på.

På den anden side af grænsen lokker blandt meget andet de sydfranske antik- og blomstermarkeder. Besøg blandt andet den maleriske gamle by Villefranche sur Mer, og oplev det lokale markedsliv, der udspiller sig på den lille havnepromenade hver søndag, når antikviteter og ældre brugsgenstande handles på klingende fransk. Hvis sulten melder sig, kan du nyde en stor portion Moules (muslinger) og et glas kold hvidvin på en af de hyggelige restauranter med udsigt til Villefranche-bugten, der med god grund kaldes for en af verdens smukkeste bugter. Har børn eller voksne brug for en svalende dukkert, findes her tilmed en god og børnevenlig sandstrand.

Eller hvad med et par dage i charmerende Nice, hvor de mange shoppemuligheder og restauranter kan tage pusten fra enhver? Heldigvis kan man hvile sig mellem indkøbene i de karakteristiske azurblå jernstole, der er opstillet langs hele Promenade des Anglais (strandpromenaden). Her kan man nyde en crêpes sucre (pandekage med sukker) fra en af de små ’pandekagevogne´, alt imens man misundeligt iagttager de lokale motionister iført enten løbesko eller rulleskøjter. Bliver man inspireret af det sunde liv, kan man med stor fordel besøge det charmerende blomstermarked på Cours Saleya, hvor bjerge af frugt og grønt mænger sig med blomster i alle farver. Om mandagen erstattes alt dette dog af et loppe- og antikvitetsmarked, der er et syn værd, men bestemt ikke er kendt for billige priser!

Turen kunne også gå til Cannes, hvor man enten drømmer om – eller afskyr – det mondæne liv, der udleves på La Croissette (strandpromenaden). Byen er dog andet end rigmænd og Gucci-klædte kvinder, for her findes desuden fin sandstrand, og specielt i den gamle bydel møder man masser af lokal stemning i de hyggelige krogede stræder.

Det milde klima

Både Den Franske Riviera og Den Italienske Riviera er kendt for sit meget milde klima og sine mange solskinstimer, og det er derfor også et yndet rejsemål uden for sommersæsonen. Både forår og efterår er det helt normalt, at man kan indtage sin frokost i solen på en af de mange hyggelige torvepladser, og det er heller ikke spor usædvanligt, at man kan opleve tocifrede plusgrader i vintermånederne. For de, der kan lide en kølig (nogle vil måske mene KOLD) dukkert, kan det indbydende havvand sågar nydes på årstider, hvor vi nordboere ellers er iklædt lune jakker!

Da Nizza blev til Nice

Grænsevagten, der passer sit job mellem den italienske by Ventimiglia og den franske by Menton, er efterhånden nok bare en formalitet, og opholder man sig på den franske side af grænsen, vil man da også hurtigt opdage, at mange lokale både taler og forstår italiensk. Franske sprogkyndige taler sågar om en særlig Nice-dialekt, der har flere ligheder med den liguriske dialekt på den anden side af grænsen. Dette skyldes måske, at Nice og nærmeste omegn hørte under det italienske kongehus Savoyen, indtil kongen af Piemonte og Sardinien afstod Nizza – der i dag hedder Nice – til Frankrig til gengæld for dennes hjælp mod den ny (år 1861) italienske stats fjender mod nord.

Hvor flyver man til – og er det nødvendigt at leje en bil?

Vil man ikke tilbagelægge turen i egen bil, vil det være oplagt at flyve til Nice for derefter enten at leje en bil i lufthavnen eller benytte sig af de udmærkede forbindelser med bus og/eller tog. Nice lufthavn udmærker sig ved at have direkte busforbindelser til flere af de kendte byer i Sydfrankrig. Desuden ligger den ganske tæt på Nice centrum og dermed også på togstationen (ca. 25 minutter i lufthavnsbus), hvorfra der findes forbindelser til de fleste kystbyer på både Den Franske Riviera og Den Italienske Riviera (se eventuelt nyttige links nederst).

Vil man leje en bil i lufthavnen, har In-Italia og In-France et udmærket samarbejde med Auto Escape. Det skal dog bemærkes, at man via dem ikke kan leje en bil i ét land og aflevere den i et andet. Desuden er der få af deres underleverandører, der ej heller godtager, at man krydser landegrænser i deres biler, selvom den afhentes og afleveres i samme lufthavn. Ring eventuelt og forhør dig hos Auto Escape – her findes skandinavisk-talende personale.

Med eller uden børn?

Som de fleste nok allerede ved, er der stor forskel på ferieønsker, krav og forventninger, om man rejser med eller uden børn. Hos In-Italia og In-France har vi stor erfaring med begge dele, og herunder kan du se et par af vores anbefalinger.

Med børn på Den Italienske Riviera: Residence Loano 2, Loano
Med børn på Den Franske Riviera: Residence Les Calanques des Issambres, Les Issambres

Uden børn på Den Italienske Riviera: Agriturismo Il Risveglio, Imperia
Uden børn på Den Franske Riviera: La Lune de Mougins, Mougins

Nyttige links til offentlig transport

Bus fra Nice lufthavn til Nice Ville (centrum) og Nice togstation. Køreplan findes her.

Vil du finde togafgange – eksempelvis fra Nice Ville (centrum) og videre mod andre franske eller italienske kystbyer, så klik her.

Rigtig god ferie!