In-Italias nyhedsbrev

Vidste du, at….

Her sætter vi fokus på aktuelle tendenser i det italienske samfund og gør op med nogle fordomme om italienerne.

- Mange bor alene i Italien


Der var engang, hvor italienerne fik en masse børn. Den gængse forestilling om Italien er da også billedet af en italiensk mama med et stort følge af børn. Den tid er dog en saga blot, og i dag det lave antal af børnefødsler da også ved at være et problem i Italien. Antallet af børn varierer alt efter, hvor man bor. I Syditalien bliver der født flere børn end i Norditalien.

Tager man en by som Milano, så består halvdelen af de milanesiske familier af blot en person, viser det italienske folkeregister. Af dem er en tredjedel over 65 år, og på fem år er antallet af familier på en person steget med 40.000.


- Man kan få mad og drikke til discountpriser i det mondæne Milano


En bar på Corso Sempione i Milano har netop annonceret, at de nu i modsætning til deres dyre og mondæne naboer vil sælge øl og cocktail til discountpriser, hvilket er 2,50 euro for en øl og 3,50 euro for en cocktail. Også flere restauranter følger trop, skriver avisen La Repubblica, efter at de kan se, at kunderne ikke længere vil betale de skyhøje priser, der har været resultatet af skiftet fra lire til euro. Blandt andet tilbyder de fleste en billig menu til 10-15 euro til frokost.

Også barer følger med og tilbyder aperitivo og snaks til priser, der er til at betale. I Italien, især i Norditalien, er der tradition for at indtager en aperitivo efter arbejde. Hvor man på danske barer kan købe sig til en pose peanuts, så kan man i Italien mætte sin sultne mave med alkens snacks, som er linet op på bardisken. Her er gerne et udvalg af minipizzaer, brød med oliventapanade, crostini med leverpaté, chips og mange andre lækkerier. Alt sammen for kun drikkevarens pris.

Af milanesiske restauranter, der sælger billig men god kvalitetsmad er: Rigolino og Artidoro, Il tronco – Da Vitaliano, Woodstock, L’Isola Fiorita, il Circolo Privato Crescenzago og mange kinesiske restauranter.


- Søndag er til debat i Italien


De aktive katolikker i Italien kæmper en kamp for at bevare søndag som ugens hviledag, skriver avisen Corriere della Sera. Kardinal Tonini er bange for, at de troende tager turen til shoppingcentrene. For søndag skal være dagen, der giver vores krop og sjæl en pause, og kvalitetstid med familien. Hvile gør os til frie mennesker, skriver den italienske avis Avvenire, som de italienske biskopper udgiver. ”Mennesket er slave af det materielle, hvor alt kan sælges og blive solgt. Hvor søndag tidligere var dedikeret til Vorherre og familien, er det i dag blot en almindelig dag, hvor vi måske kan nå at lave det, vi forsømte på arbejdet i dagene inden, eller en dag, hvor vi kan få brugt nogle penge i shoppingcentre.

I en spørgeundersøgelse udført for nogle måneder siden af Bocconi Universitetet fremgår det, at otte ud af 10 italienerne gerne vil have, at shoppingcentrene er åbne alle ugens syv dage, og ikke blot 14 søndage om året, som det er nu. Hvis det sker, vil der blive skabt 9000 flere job samt betyde en økonomi gevinst. Men der er også en anden side af medaljen. Nemlig at nogle så må gå glip af deres hviledag. Og det er der nok ikke mange, der ønsker. I Italien arbejder kun 7 % af befolkningen, mens gennemsnittet i Europa er 11 %. Til sammenligning arbejder 20 % om søndagen i Sverige.


- Italienerne er godt trætte af de mange biler


Mange italienere har fået nok af bilkøer og smog, som efterhånden er hverdag i italienske byer af en vis størrelse. For ikke at tale om den konstante larm fra tudehornet. Men italienerne ikke er desto mindre det folkefærd, som har flest biler pr. indbygger. Hvor der i Danmark er en bil pr. tre indbygger, har Italien en bil pr. to indbygger. Det betyder, at der i familier på fire personer gerne er mindst to biler. Resultatet er en tæt trafik i byerne, især i myldretiden hvor det snildt kan tage et par timer at nå på arbejde, selvom man bor i samme by, man arbejder i.

I Milano bruger en person ud af fire hver dag mere end 1½ time på at køre med bil til arbejde. Der kommer dagligt 450.000 biler til byen, og 200.000 tager den modsatte vej. En person ud af tre bruger udelukkende bilen og tager aldrig offentlige transportmidler. Men faktisk er milaneserne ikke særligt tilfredse med at køre i bil, viser en undersøgelse foretaget af Eurispes og Automobile Club Milano. Hvis infrastrukturen var bedre, ville mange lade bilen stå derhjemme og i stedet tage bussen. 32,5 % ønsker ikke at køre i den tætte trafik, 28,9 % vil gerne slippe for den stress, det fører med sig at sidde stille i en bil, og endelig slipper 21,9 % gerne af med besværligheder med at finde parkeringspladser.

Men hvordan får man italienerne til at slippe bilen? To ud af tre vil ifølge undersøgelsen tage offentlige transportmidler, hvis forbindelserne er mere effektive, eller hvis der er flere parkeringspladser ved togstationerne.


- Den italienske macho er på retur


En amerikansk undersøgelse viser, at de italienske mænd er blevet mere tolerante og mindre macho’er. De er blevet mere ”micio”, skriver den italienske avis Corriere della Sera.
Resultaterne af undersøgelsen viste overraskende, at selvom de italienske mænd stadig gerne vil flirte og forføre, også blot for sjov, så tog italienerne stærkere afstand fra vold, brug af økonomisk magt og kvindeundertrykkelse.
Meget aktuelt er der indtil den 21. oktober en humorfestival i byen Tolentino i Le Marche. Festivalen, som viser Satirisk Kunst, har i år temaet: ”Che fine ha fatto il maschio? Troppa mamma, troppa famiglia, troppo lavoro?”. Frit oversat: Hvad blev der af manden? For mange mors drenge, for meget familiemenneske, for meget arbejde?

Udstillingen slutter den 21. oktober 2007. Udover at se festivalen, kan det også varmt anbefales at gå en tur i Tolentino, som emmer af historie, kunst og traditioner og med sine 20.000 indbyggere har et livligt centrum.


- Det er slut med at ryge på restauranter, barer og diskoteker i Italien


I Italien har det været forbudt at ryge i det offentlige rum, det vil sige kontorer, restauranter, caféer og diskoteker siden januar 2005, hvilket betyder 240.000 beværtninger, og her er reglerne altså skrappere end i Danmark. Italienerne var ellers et af de folkefærd i Europa, der havde den største hang til cigaretterne med i alt 14 mio. rygere. Antallet af rygere i Italien er dog faldet siden 1996. Bøden for at tænde en smøg de omtalte steder er på 275 euro!