In-Italias nyhedsbrev

Sti' a' i Stia !

Tre af In-Italias medarbejdere har været på inspektionstur i ukendte Toscana, og beretter her om deres oplevelser.....
I februar var vi tre fra kontoret - Lino, Pia og Mette – der hankede op i vores kufferter, for at tage på inspektionstur rundt i Toscana for at se på ferieboliger. Nogle af boligerne var gode gamle kendinge som vi allerede har på programmet, mens andre igen var af helt dugfrisk karakter – i hvert fald i In-Italia-regi.

Et af de nye steder vi skulle besøge bragte os til den lille og mindre kendte middelalderby Stia, der ligger ca. 50 km vest for Firenze i den frodige Casentinodal.

Her hersker en umådelig ro og italiensk ”tilbagelænethed”. Dette måske fordi vi besøgte byen en ganske almindelig onsdag eftermiddag i februar, men alligevel var der noget der sagde os, at dette her var en usleben diamant, hvis kanter masseturismen endnu ikke havde slebet glatte.

En tur op igennem byens charmerende lille gågade, med de smukke gamle gule huse på begge sider, vidner om, at det ikke er her turisterne strømmer til for at fylde indkøbskurvene med rødvin og masseproducerede souvenirs. Nej, her er der derimod mulighed for at opfylde sine inderste forventninger om at opleve det uspolerede toskanske hverdagsliv i en mindre by – endda fra første parket. Albergo Falterona ligger nemlig strategisk placeret midt på den rolige hovedgade.

Det var først gang vi besøgte hotellet så vi var meget spændte. Det viste sig at overgå vore – i hvert fald mine – forventninger, idet dette trestjernede hotel sagtens kunne have haft en stjerne mere at pryde sig med. Hele hotellet er utroligt flot istandsat med meget smagfuldt indrettede værelser.

Den hyggelige og autentiske atmosfære som Stia besidder, synes også at blive bevaret her, idet hotellet blot har 15 værelser. Vi kunne ikke gøre andet end at tilføje hotellet til vores portefølje, da det viste sig at være en rigtig positiv oplevelse - ligesom byen i sig selv.

I 1905 skrev forfatteren Ella Noyes følgende om byen – noget der den dag i dag – selv hundrede år efter – stadig holder stik:

"there is nothing sweeter and fresher than the air in this small town on the mountains situated by the spring of rivers that enchant your ear with their gurgle night and day. lt is an Arcadia village that seems to have just emerged from the misty gorges that behind it penetrate into the primeval forest.... There is a high-road that goes down the steep hill widening then to form a square surrounded by porched houses and with a fountain in the middle of it...." (Ella Noyes 1905).

Hvis man søger autenticitet og afslappethed under sin ferie kan vi varmt anbefale et besøg til denne lille g(l)emte perle – med andre ord; sti’ a’ ræset i Stia!

Vi kan også varmt anbefale restauranterne i Casentinodalen, hvor man har rig mulighed for at stifte bekendtskab med den uimodståelige solide toskanske bondekost, som hovedsagelig i dette område består af fabelagtigt tilberedt kød, god ost, bønner og grøntsager.

Tips til gode restauranter i området finder du på hjemmesiden ved at søge under byerne Stia og Pratovecchio.

Albergo Falterona