In-Italias nyhedsbrev

Månedens bolig: Terrazza Ibernesi i Rom

Terrazza Ibernesi – historien om den perfekt uperfekte lejlighed i verdens mest håbløse men vidunderlige by.

Rom har gennem århundrederne – eller skal vi sige årtusinderne? - fascineret besøgende: Caput Mundi, Den Evige Stad, kald den hvad du vil, Rom forbliver en enestående by, som man kan komme tilbage til gang efter gang og stedse se noget nyt, eller for den sags skyld noget gammelt og velkendt. Det har jo også sin charme. Romafarerne (som man sagde for hundrede år siden) vil nikke genkendende, når vi siger, at ingen anden by har en så sammensat karakter. Her finder du ydmyge boliger ved siden af regeringspalæerne, isenkræmmere på nogle af de smarteste gader, kort sagt en forbløffende blanding af det folkelige og det fashionable, det prangende og det forfaldne, det storslåede og det lurvede.

Det er netop dette paradoks, som lejligheden Terrazza Ibernesi inkarnerer, samtidig med at du konstant mindes om Roms historie, når du ser ud af vinduerne. Fra lejlighedens store panoramavinduer og fra terrassen ser du Kapitol, Palatinerhøjen, Konstantin og Maxentius’ basilika, monumentet over Vittorio Emanuele II (også kendt som ”Skrivemaskinen”, ”Lagkagen” og flere mindre flatterende navne) og meget mere. Når vi siger, at lejligheden afspejler Roms sjæl, skyldes det, at den langtfra er perfekt, men tværtimod yderst sammensat. Den har gamle, smukt patinerede parketgulve, unikke snedkererede reolsystemer, og så ligger her spredt omkring sjældne kunstbøger og portfolioer med litografier af berømte italienske kunstnere. Men køkkenhjørnet er gammelt og nedslidt, ovnen har ikke virket i flere år, ledninger hænger løst fra loftet, spejlet på badeværelset er revnet osv.

Terrazza Ibernesi er ikke det sikre valg, men den er, med al sin imperfektion, uendelig charmerende og – for dem af os, der holder mere af det personlige end af det ulastelige – som Rom selv mange gensyn værd.

Læs mere om Månedens bolig: Terrazza Ibernesi i Rom