In-Italias nyhedsbrev

Vidste du, at …

Det italienske samfund giver stof til eftertanke og overrasker ofte på den ene eller anden måde med bemærkelsesværdige anekdoter og beretninger. Denne gang fortæller vi om regionen Marche, som investerer i Kina, om fængslende arkitektur i Italien og om italienske Tocai-vine, som ikke må hedde Tocai.

… regionen Marche investerer i Kina?


Universitetet i Ancona har underskrevet en aftale med akademiet i Beijing omkring åbningen af endnu et stykke af den kinesiske mur. I dag kan man kun besøge et mindre stykke af denne langstrakte seværdighed, og det betyder, at millioner af turister krymper sig sammen på et lille udsnit af den 2.700 kilometer lange mur. Ideen er at åbne op flere steder, så man kan få bredt turismen en smule ud – et projekt, som universitetet i Marche har besluttet at medvirke til bliver realiseret.


… man i Italien går ind for fængslende arkitektur?


Dette efterår har der været udskrevet en konkurrence blandt 11 førende internationale arkitektfirmaer om udformningen af den ideelle fængselscelle. Blandt nogle af forslagene var en celle fremstillet af alle de bøger, der er blevet skrevet i fængsler verden over, en anden arkitekt har rådført sig med de indsatte i Torino, om hvorledes de mener, den perfekte celle ser ud, og af de mange forslag har han skabt en samlet model. Et tredje forslag fremviser en interaktiv installation om kriminalitet og sikkerhed. Forslagene blev fremvist i Torino på udstillingen YOUPrison.


… Tocai-vine kun må hedde Tocai i Italien?


Gennem 15 år har der foregået en ublodig, men brændende krig mellem vinbønder i Ungarn, den norditalienske region Friuli og dommerne i den Europæiske Union. Tocai er den tørre hvidvin fra Friuli, der repræsenterer hele essensen af regionens vinproduktion. Tokaj er det samme i Ungarn (ses dog ofte også i en sød version). Krigen går, som man måske har gættet sig til, ud på, hvem førstefødselsretten til navnet tilfalder. Og indtil videre har Ungarn vundet med det resultat, at de norditalienske vinproducenter af ”tajùt” (som den hedder på lokal dialekt) er rigtig kede af det, fordi de ikke længere må sende deres vine til udlandet, hvis der står Tocai friulano på etiketten – uden for Italien hedder vinen derfor i dag kun Friulano(!)