In-Italias nyhedsbrev

Vidste du, at …

Vi bringer små korte tekster, der kan få dig til at spidse ører: Fx hjælper man i Piemonte tudser over vejen i håbet om at redde deres naturlige habitat; i Venedig kan man på det lokale apotek følge med hver gang en indbygger fraflytter byen; Arezzo er den første by i verden til at indlægge ren solenergi under byens gader.

I Piemonte redder man tudser fra døden
Siden 2005 har man i Piemonte haft den såkaldte Notti dei Rospi (Tudsenatten). En kampagne, som opstod på baggrund af et europæisk incitament til opretholdelsen af vor verdens biodiversitet. I forårsnatten kommer tudser, frøer og salamandere frem for at lægge og befrugte æg i nærliggende vandløb, damme og søer, men de ender alt for tit med at blive kørt ned. For at sætte en stopper for massakren af de små dyr, har man i Piemonte frem til midten af maj måned iværksat operation Tudsenat, hvor selv politiet sættes ind for at indskærpe, at hastigheden overholdes hos bilisterne i regionen. Henved 10.000 frivillige hjælper også til for at redde tudserne, og man regner med, at ca. 30-40.000 tudser årligt undslipper døden.

Venetianerne flytter fra den berømte lagune
De sidste 40 år er over 80.000 beboere flyttet fra Venedig; mens der i 1960 boede 145.000 i byen, er der i dag blot 60.700 indbyggere i Venedig, og de fraflytter stadig én for én. Affolkningen bliver illustreret i et vindue til apoteket på Campo San Bartolomeo, hvor et display langsomt men støt tæller nedad, for hver gang en af byens folk vender næsen mod fastlandet. Udflytningen opvejes af en årlig stigning på 6 % i antallet af besøgende i byen.

Arezzo er den første by, der kører på brint
To unge iværksættere har fået en genial idé. De har skabt Fabbrica del Sole (Solfabrikken), der bevirker, at naturgas nu bliver erstattet af brint i den toscanske by Arezzo. Brint kan bruges til at opvarme vand, danne elektricitet, opvarme husene om vinteren og nedkøle dem om sommeren – blot ved at udnytte solen. Og allerede nu kan man lave sig en kop traditionel mokka fremkommet på rent brændstof ’made in Italy’ i stedet for på russisk gas. Idéen med at bruge solen har allerede fået stor opmærksomhed fra både Japan og Kina. Det er planen, at brinten skal ledes ind i samtlige huse og erstatte tidligere energikilder. Ud over Toscana er også Apulien med på brint-bølgen i form af et initiativ, der stræber efter at få sejlskibe og færger til at være brintdrevne.