In-Italias nyhedsbrev

Genåbning af operahuset La Fenice

Venezias berømte operahus La Fenice atter slår dørene op efter adskillige års genopbygning! Som mange nok vil huske brændte et af verdens smukkeste operahuse ned i 1996, efter at det havde stået der siden 1792. Ikke så snart havde røgen lagt sig, før pengene begyndte at strømme ind fra hele verden til genopbygningen. Gad vide hvor mange andre operahuse i verden, der ville have fået en så spontant og massiv støtte i denne situation? Men som vi også før har set, så indtager Venezia en særlig position i manges hjerter. Florentinerne har således ofte beklaget sig over, hvordan hjælpen kunne strømme ind til Venezia efter diverse oversvømmelser, medens Firenze endnu ikke har fået penge nok til at rette helt op på skaderne… fra oversvømmelsen i 1966.

Problemet viste sig hurtigt ikke så meget at være pengene, men hvordan de skulle bruges, og at få alle de nødvendige officielle tilladelser til at benytte dem. Dette kan man sådan set godt forstå, for vi taler jo ikke om en boligblok fra 1960’erne, men om et enestående arkitektonisk og håndværksmæssigt hele, hvor selve trækonstruktionerne i flere tilfælde var opbygget af materialer og efter principper, der gav dem et unik akustik, ikke ulig mange musikinstrumenter. Kunne man i det hele taget genskabe dette? Findes der i vor dag træ af den rette kvalitet? Og var det i det hele taget ønskværdigt at genopbygge f.eks. den meget lille orkestergrav, der passede fint til barok, men som var aldeles uegnet til Wagner?

Overvejelserne var mange og bestemt ikke lette, men om kort tid står Teatro La Fenice atter parat til at byde verden på store musikoplevelser i en af verdens smukkeste byer. Om man så har forstået at genskabe det oprindelige eller blot har bygget en ny god opera, må vi se.

Den første forestilling i det genopbyggede La Fenice bliver La Traviata, som også havde sin premiere i det gamle La Fenice (det blev for øvrigt en stor fiasko). Den 10. november var der forpremiere, og nu burde operahuset forhåbentlig fungere som i gamle dage. In-Italia kan tilbyde billetter til alle forestillinger!