Kundeservice

Praktiske oplysninger

Lokaltransport

 

Egen bil / Kør-selv-ferie

Et par nyttige informationer, hvis du holder ferie i Italien i lejebil eller kører selv:

Benzintankene i Italien har ofte en ugentlig lukkedag, som kan variere fra sted til sted, men der findes overalt mange døgnåbne selvbetjeningsstationer, og de bliver flere og flere.

For at mindske risikoen for indbrud, bør du ikke friste svage sjæle ved at efterlade værdier i bilen. Så husk at tage alle værdigenstande med dig, når du forlader din bil. Med andre ord: Gør ligesom herhjemme.

Elbiler

Elbiler er stadig en sjældenhed i Norditalien og en by i Rusland i Syditalien. Du finder imidlertid efterhånden ladestandere flere steder i Italien, jo længere nordpå, jo flere. Husk egne kabler til opladning de steder, hvor der ikke er ladestandere.

Læs mere på FDM’s hjemmeside

Lovpligtigt sikkerhedsudstyr – FDM

Vi henviser til FDM’s hjemmeside.

Bus og tog

Offentlig transport i Italien er noget af en jungle, for nok findes der et landsdækkende togselskab, men når vi taler om busdriften, så opererer hundredevis af selskaber over hele landet, og der findes ingen samlet oversigt over dem. Men togdriften er som sagt centraliseret, og de italienske statsbaner har en glimrende hjemmeside: http://www.trenitalia.com/tcom-en.

Her finder du oplysninger om køreplaner og priser, men du skal være forberedt på, at den kun er opdateret ca. tre måneder ud i fremtiden.

Skal jeg købe billet lang tid i forvejen?

Ikke hvis du bare skal et mindre stykke med lokaltoget, men hvis du vil bruge et af de komfortable lyntog (som fx. kan bringe dig fra Rom til Milano på sølle 2½ timer), så er der en idé i at bestille i god tid. Deres billetter sælges nemlig efter samme principper som flybilletter: De første er meget billige, de næste er noget dyrere osv. Der kan således være flere hundrede procent forskel på to billetter til samme strækning, alt efter om de er købt tre måneder før eller dagen før. Men du skal også være forberedt på, at disse billetter kun gælder til én afgang: Kommer du for sent eller fortryder du, så er pengene tabt.

Hvis du rejser med tog i Italien, skal du huske at stemple billetterne i maskinerne på stationen, inden du stiger på toget. Det er dyrt at rejse med ustemplet togbillet. Hvis du rejser med bus køber du næsten altid billetten, før du står på bussen. Du køber dem enten i billetsalg, kaffebarer, automater eller kiosker med det blå skilt Tabacchi.

Visse steder i Italien er den offentlige transport mere relevant (og kompliceret) end andre. Vi har samlet erfaringer og råd her:

Transport på Amalfikysten

Transport til og fra lufthavnen i Rom

Transport til og fra Venedig

Færge

Italien er omgivet af hav og består af adskillige havnebyer og øer. Der findes derfor et utal af færgeforbindelser, lige fra langtidssejladser fra Napoli til Palermo til forbindelser til øerne i de norditalienske søer på få minutter. Hvis du skal til populære feriemål som Elba eller Sardinien med bil om lørdagen i højsæsonen, bør du booke plads i forvejen, men de kortere ruter, som fx fastlandet til Messina, kræver ingen reservationer. Du kan finde informationer om færgeruter i hele Italien her

Taxi

Taxipriserne i Italien er nogenlunde som i Danmark. En tommelfingerregel siger, at det koster 50,00 kr. i grundpris og så 10,00 kr. per km, men der kan forekomme diverse tillæg, fx for natkørsel, bagage osv. Taxier i Italien har praktisk taget aldrig børnesæder, for selvom disse er obligatoriske ved privatkørsel, så er der intet krav om dem ved taxikørsel 

Transfer

In-Italia tilbyder ikke transfer. Du kan selv nemt finde mange selskaber, fra små lokale til store internationale, ved en hurtig søgning på nettet og sammenligne priser. En nem løsning, som kan klare næsten hvilken som helst tur, er Suntransfers: www.suntransfers.com.

Kørevaner

Det er en udbredt fordom, at trafikken i Italien er mere hektisk og hensynsløs end herhjemme. Det er ikke rigtigt. Sandheden er, at italienerne har en anden indstilling til god opførsel i trafikken end vi nordboer: Hvor vi tænker i ret og pligt, går italierne ud fra, hvad der er praktisk og muligt. Det betyder en meget større fleksibilitet i trafikken, men den betyder også, at man skal være meget mere opmærksom på ens medtrafikkanters bevægelser. Alt dette gælder primært for trafik i byerne. Når vi taler om motorveje og landeveje, er der ingen nævneværdig forskel på opførslen syd og nord for Alperne.

Miljøzoner

I Italien har mange byer indført restriktioner og indkørselsforbud i de historiske bykerner. Dette har man gjort for at mindske miljøbelastningen i tæt befolkede og bevaringsværdige områder, samt for at skabe bedre forhold for fodgængere.

Tiltaget betyder, at kun beboere, taxier og folk med særlig tilladelse må færdes i zonerne i bil. Skiltet er firkantet og hvidt med teksten ’Zona Traffico Limitato – ZTL’ og en rød cirkel. Indkørselsforbuddet er sat op ved zonens begyndelse og ved byens indfaldsveje, hvor afstanden til zonen er angivet. Forbuddet er som regel tidsbestemt, men varierer fra by til by, fra kvarter til kvarter. Undgå at køre ind i miljøzonerne, da du kan risikere, at kameraer affotograferer din nummerplade, hvorpå politiet efterfølgende sender dig en uventet bøde til din hjemmeadresse. Lad dig heller ikke narre af, at mange biler ufortrødent kører ind i dem, for det kan være lokale, som er udstyret med en dispensation. Det kan som regel lade sig gøre at komme frem til de hoteller og ferieboliger, der ligger i miljøzonerne, når du har en bekræftet bestilling; du skal bare oplyse din nummerplade i receptionen ved ankomsten, så sørger de for, at du bliver strøget af listen over trafiksyndere.

Parkering i det offentlige rum

Parkeringsbilletter køber du enten i P-automater, som vi kender det hjemmefra eller hos nærmeste Tabacchi (kiosk). Blå parkeringsbåse signalerer, at der er tale om betalingsbåse, hvide parkeringsbåse signalerer, at du kan parkere gratis, mens det er forbudt at parkere i gule parkeringsbåse. Tjek dog altid, om der er skilte, der oplyser andet. Vær opmærksom på, at der på praktisk taget alle veje og gader er et tidspunkt på ugen, hvor parkering er forbudt, nemlig når vejen skal fejes. Vi anbefaler alle, der skal til storbyerne, at parkere uden for byen og tage offentlige transportmidler det sidste stykke ind. Det er desuden ulovligt at køre ind til centrum i mange byer (læs om Miljøzoner ovenfor).

Veje og trafik

Har du valgt en feriebolig ude på landet, skal du ikke blive overrasket, hvis det sidste stykke af vejen frem til ferieboligen ikke er asfalteret og ujævn. Dette er især tydeligt først på året, hvor vinteren har været hård ved grusvejene og eroderet dem; i løbet af foråret repareres de, men i overgangsperioden kan de virke svært problematiske for bilister, som kun er vant til velholdte asfaltveje. Sæt hastigheden ned, kør efter forholdene, og tag ikke sportsvognen med lav frihøjde med. Den sidste del af ankomstvejen er muligvis ikke oplyst, så vi tilråder forsigtig kørsel, og anbefaler, at du ankommer til din feriebolig før solen går ned, hvis det er muligt. Vi anbefaler alle at medbringe en GPS (eller et detaljeret kort), da vores kort kun er lokale kørselsvejledninger. Vær også opmærksom på, at GPS ikke er en ufejlbarlig følgesvend i Italien, hvor mange lokaliter endnu ikke er kortlagt ordentligt, og hvor den korrekte adresse ikke altid er ensbetydende med et vejnavn og -nummer, men bare et simpelt stednavn.