Kundeservice

Praktiske oplysninger

Agriturismo

 

På en typisk italiensk agriturismo spiser du hovedsagelig mad fra lokale producenter og møder de familier, der driver dem. Agriturismo betyder landbrugsturisme. På stedet produceres der fødevarer i større eller mindre omfang (fx vin, olie, grøntsager, ost, mm) og du kan også overnatte her.

Familierne har ofte drevet gården gennem flere generationer – lang tid før begrebet agriturismo overhovedet opstod. Generelt er kvaliteten god og en agriturismo tilbyder enten bed & breakfast-indkvartering med morgenmad eller ferielejlighed uden måltider men med eget køkken, hvor du selv har mulighed for at lave mad. Oplevelsen kaldes af mange autentisk, da de lokale traditioner holdes i hævd, og du kan komme tæt på værtsfamilien. Ofte vil der være restaurant på stedet.

At bo på landet

Hvis du vælger at bo på en agriturismo, hvor ejerne bor og har deres aktivitet på gården, skal du huske på de gener, landbrugsproduktion kan medføre. På landet har mange hund – det betyder, at du ikke nødvendigvis kan se dig fri for hundegøen. Der kan også være dyrehold – som regel i god afstand af udlejningsboligerne. Kort fortalt, livet på landet kan altså også byde på fluer, myg, bier, myrer og måske landlig lugt.

Hvis du vælger et sted på landet, kan du tit være ude for, at den sidste del af vejen til huset ikke er asfalteret. Dette kræver, at du sætter hastigheden ned og ikke kommer kørende i sportsvogn med lav frihøjde. Den sidste del af ankomstvejen er muligvis ikke oplyst, så vi tilråder forsigtig kørsel, og anbefaler, at du ankommer til agriturismoen før solen går ned, hvis det er muligt.

Der vil kun i sjældne tilfælde være mulighed for at ankomme med offentlig transport. På vores hjemmeside kan du vælge ’Kan nås med offentlig transport’ som søgekriterie, hvis du ønsker at rejse uden bil. Under opholdet vil du typisk have brug for at købe ind og måske udforske egnen. Derfor anbefaler vi dig altid at have en bil til rådighed, hvis du skal holde ferie på en agriturismo.

Ankomst og afrejse

Det vil som en hovedregel ikke være muligt at checke ind før den ankomsttid, der er angivet på opholdsbeviset, da tidspunktet er fastsat ud fra, hvornår værelset/lejligheden forventes klargjort. Skulle du mod forventning ankomme før tidspunktet for check-in, så er det mange steder muligt at få opbevaret din bagage og som regel også få adgang til fællesfaciliteter (som fx pool), indtil værelset/lejligheden er klar.

Har du ikke mulighed for at overholde det angivne tidspunkt for check-in, så kontakt stedet direkte på det telefonnummer, der fremgår af dine rejsedokumenter. Finder du først ud af, at du bliver forsinket, når du er undervejs, bedes du ligeledes ringe direkte til feriestedet. Hvis du ikke dukker op inden for tidspunktet for check-in eller ikke allerede har meddelt sen ankomst til stedet, har agriturismoen i princippet ret til at sælge værelset/lejligheden til anden side.

En agriturismo har som regel ikke døgnbemandet reception – hvis de da overhovedet har en reception. Visse steder accepterer alligevel sen ankomst, og så skal ovenstående procedure følges. Det kan ikke garanteres, at ankomst efter tidspunktet for check-in kan lade sig gøre, og du bør derfor beregne god tid til at nå frem til dit feriested, og tage forbehold for, at der ofte er lange bilkøer gennem Europa i sommersæsonen, hvis du kører selv.

Når du forlader din feriebolig, bør det ske inden det seneste tidspunkt, som er angivet på dit opholdsbevis. Skulle du have behov for sen check-ud, så er det mange steder muligt at få opbevaret din bagage og som regel også at få adgang til fællesfaciliteter (som fx pool) efter check-ud.

Indretning og inventar

Hvis du bor på en agriturismo med lejligheder, kan du forvente at finde det mest basale udstyr i køkkenet som fx service til det antal personer, som bor i lejligheden; "potter og pander"; og generelt køkkengrej. Der er ikke nødvendigvis rigtige vinglas i lejlighederne. I Italien anvender man typisk et hverdagsglas/vandglas til vinen og ikke deciderede vinglas. Der findes ofte ikke basisvarer (som salt, peber, olie, sukker, toiletpapir, rengøringsmidler og lignende) og særlige køkkenredskaber (fx æggedeler, professionelle knive) – så disse ting bør du medbringe eller købe på rejsemålet, hvis det er vigtigt for dig. Der er ofte heller ikke opvaskemiddel eller opvaskebørste i lejlighederne, men køkkensvampe. Det samme gælder viskestykker og klude. Køkkenet består normalt af to eller fire kogeplader og køleskab.

Du bør ikke forvente, at der altid er ovn, elkedel, dansk kaffemaskine eller lignende udstyr. Lejlighederne er normalt udstyret med en traditionel italiensk mokkabrygger, som fungerer efter et andet princip. Tager du din kaffemaskine med, bør du også huske kaffefiltre og kaffe, da kaffen er ristet anderledes i Italien. Der findes normalt ikke støvsuger i ferieboligerne. Man bruger i stedet kost og klude til at rengøre gulvene.

Hvis der ved ankomst til boligen ikke er det rette antal bestik, glas stole m.m., bedes du med det samme henvende dig dér, hvor du har fået nøglerne udleveret, så udlejeren kan udbedre manglen.

I mange af de gamle huse på landet finder du en åben pejs, der som oftest kun er til pynt og derfor ikke må benyttes. Italienere bor generelt i mørkere lejligheder, bl.a. fordi man således lettere kan holde temperaturen nede om sommeren og oppe om vinteren. Italienske huse og lejligheder er nemlig som oftest langt fra så godt isolerede som i Skandinavien, hvis de overhovedet er isolerede, så derfor skal du også være indstillet på, at der som regel er mere lydt. I Italien er der faste regler for opvarmning af huse. De konkrete datoer fastlægges af de lokale myndigheder, da vinteren som bekendt slipper taget på forskellige tider på Sicilien og i Sydtyrol.

Sengetøj og håndklæder

Hvis du bor på en agriturismo med værelser, så vil sengetøj og håndklæder altid være inkluderet. Hvis du derimod bor i lejlighed, så se under punktet ”Rabatter, tillæg og gebyrer” på det pågældende feriested på www.in-italia.dk, om disse er inkluderet i prisen, om de kan/skal bestilles, eller om du selv skal medbringe. Hvis sengetøj og håndklæder skal forudbestilles, bør du bestille det samtidig med dit ophold. Hvis du bestiller ophold længere end en uge, vil der som regel være et (obligatorisk) skift af linned om lørdagen eller midtvejs i dit ophold.

Senge

Du finder som minimum altid hovedpuder og tæpper til overnatning. Egentlige dyner, som vi kender det heroppe nordfra, findes som oftest kun i det nordlige Italien. Sengenes kvalitet og hårdhed varierer – og hvordan man sover bedst, er desuden meget individuelt. Sovesofaer og ekstra senge kan ofte være af en lavere standard end rigtige senge (og de er bedst til børn).

Morgenmad

Hvis du bor på værelse på en agriturismo, så vil morgenmaden ofte være inkluderet i prisen. Som skandinav er vi vant til et solidt morgenmåltid – det kan du ikke altid regne med at få i Italien. Mange steder serveres der blot kaffe/te, croissant, toastbrød og søde sager (fx kager og tærter), som er et normalt morgenmåltid for mange italienere. Nogle steder er morgenmaden tilpasset et internationalt klientel og har et større udvalg af hjemmelavede produkter, som marmelade, honning og brød. Hvis du bor i ferielejlighed på en agriturismo, er morgenmad sjældent inkluderet – men det vil ofte være muligt at tilkøbe den.

Gebyrer og tillæg

Under den enkelte feriebolig på www.in-italia.dk under punktet ”Rabatter, tillæg og gebyrer” kan du se priserne på frivillige tilvalg og eventuelle obligatoriske gebyrer, som betales nede på stedet. For eksempel sengetøj & håndklæder, slutrengøring, turistskat m.m.

 

>> Vend retur til oversigten med boligformer.