Kun ophold
+Fly & ophold
Nyhed
Loading
Loading
Voksne
Børn
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Værelse / lejlighed 1
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Byens historie fortaber sig i historiens tåger engang før år 1000, men man ved, at byen i 1100-tallet erklærer sig selvstændig kommune. I de efterfølgende århundreder forsøger de hastigt ekspanderende kommuner Siena og Firenze, der ligger stor set lige langt fra Colle mod henholdsvis syd og nord, at indlemme den og dens omegn i deres territorium.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Calabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol Umbrien Veneto Kort over Italien

Florentinsk herredømme

I 1269 stod et stort slag nedenfor byen, hvor Siena bliver slået af Firenze, der således hævner det forsmædelige nederlag med Montaperti ni år tidligere. Der skal imidlertid gå endnu nogle år, før Colle i 1333 endeligt accepterer florentinsk herredømme og bliver en del af Firenzes kommune. På det tidspunkt har byen dog allerede ydet et væsentligt bidrag til Firenzes udvikling, idet arkitekten bag mange af de mest imponerende florentinske bygningsværker fra anden halvdel af 1200-tallet, Arnolfo di Cambio, fødes i Colle di Val d’Elsa i 1245. Siden kom også renaissancemaleren Cennino Cennini, der især blev berømt for sin Trattato della pittura, som har haft stor betydning for forståelsen af datidens malerkunst, fra Colle til Firenze.

Fra uld til krystal

I de kommende århundreder oplever Colle økonomisk fremgang, og fra først at skylde uldindustrien sin fremgang, bliver byen i 1400-tallet et af de første italienske centre for bogtrykkerkunsten. I dag kendes byen især for sin store produktion af krystal, der påbegyndtes i 1500-tallet. Her laves gedigne vinglas, som gør det til en endnu større nydelse at drikke de toscanske vine.

Læs mere om Colle Val d'Elsa

Den øvre del

Byens ekspansion gennem tiden har givet sig et pudsigt udslag. Colle består i vore dage af to nøje adskilte dele, den høje by og den lave by. Colle betyder på italiensk "bakke", og når man ser den høje by, som også er den gamle by, så forstår man byens navn. Denne del ligger nemlig 100 meter hævet over den nye bydel på en stejl bakke. Den gamle by er stadig præget af bastioner og massive forsvarsanlæg, og inden for murene er det meste byggeri fra mellem 1200- og 1500-tallet. Heroppe er der ingen supermarkeder eller smarte butikker, kun små caféer, intime restauranter og hyggelige stræder med privat beboelse. Omkring domkirkepladsen, Piazza del Duomo, finder vi, ud over domkirken (fra begyndelsen af 1600-tallet), også rådhuset, der går tilbage til 1335, og som prydes af adskillige våbenskjolde fra udefrakommende borgmestre gennem århundrederne. For enden af “hovedgaden” finder vi Casa Torre di Arnolfo di Cambio, hvor den store arkitekt efter sigende fødtes.

Den nedre del

Nedenfor bakken ligger den nye by, hvor man finder alle de indkøbsmuligheder og den underholdning, man vil. Lad os blot nævne, at byen i dag tæller en befolkning på hele 15.000, og så mange mennesker har jo brug for lidt af hver. Som en særlig attraktion kan nævnes, at en af Italiens bedste (og dyreste) restauranter, Arnolfo, ligger her i byen.

Central placering

Med sin centrale placering i Chianti udgør Colle di Val d’Elsa det ideelle udgangspunkt for den, der ønsker at udforske det centrale Toscana. Byen er malerisk og forbløffende fri for turister, men samtidig ligger den kun få kilometer fra den motorvej, der forbinder Siena med Firenze. Er man ikke i bil, kan man glæde sig over byens status som knudepunkt for bustrafikken. Siena, San Gimignano og Volterra ligger alle under 25 km herfra, og Firenze er kun 40 km væk.

Skjul teksten
 
 
search map