Tomatofestival

Siden 1986 har man afholdt den tomatfremmende begivenhed ”la sagra del pomodoro” i den lille fiskerby Sampieri, på Siciliens syd-øst kyst.

Overvældende besøg

For en barok fiskerby med ca. 700 indbyggere er det overvældende at få ca. 25.000 besøgende over tre dage i slutningen af april og starten af maj, hvor festlighederne almindeligvis løber af stablen.

Fokus på kvalitet

Det handler om at tiltrække turister, at øge handlen i Sampieri og at fremhæve lokalområdets producenter. Og derfor er den tilbagevendede begivenhed Sagra del pomodoro noget, mange i området ser frem til år efter år. Men det er også en begivenhed, der har fået betydning for producenterne året igennem, da der via la sagra del pomodoro er kommet fokus på kvalitet kontra kvantitet, samhandel, dyrkningsmetoder, behovet for at knytte produktet til et lokalt brand og i sidste ende øget turisme. Alt sammen yderst aktuelt for et område, der ikke tidligere har haft en tiltrækningskraft på besøgende.

Sammentømret byfest

På la sagra del pomodoro finder man boder og lokalproducenter, salgsfremmende materiale og tomater, men også fotokonkurrencer, maleriudstillinger, fremvisning af lokale forskningsresultater og fremstød overfor de tilstedeværende turister – et sammensurium, der udgør en god sammentømret byfest. La sagra er med andre ord ikke blot et salgsfremstød for tomater, men en begivenhed, der skyder foråret i gang og som er markeret i flere turistguider.