Castelbuono, Sicilien Med æsel rundt i Castelbuono

Mario fører æslet Valentina i byens gader Se posen, der falder ned fra balkonen: den rammer plet! Æslet Valentina takker for maden Affald flyttes fra æslernes ryg
 
Kun ophold
+Fly & ophold
Nyhed
Loading
Loading
Voksne
Børn
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Værelse / lejlighed 1
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Du vil sikkert finde mange gode grunde til at besøge Castelbuono, hvis du kikker i din guidebog: Ventimiglia- borgen, slow-food præsidier for bl.a. manna og det gamle mekaniske ur, der for nylig er blevet sat i stand og ligger over byens turistkontor. Men få nævner at det er værd at komme tidligt om forfmiddagen og gå rundt i byen i selskab med æslerne og affaldindsamlerne!

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Calabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol Umbrien Veneto Kort over Italien

Historie om en grøn borgmester og et job til byens svage

Den gamle bydel består af mange smalle gader og trapper, hvor det er svært at komme med køretøj, uanset hvor små de er. Byens borgmester stod, tilbage i 2007, med det evige problem af at indsamle affald og fandt på at kikke tilbage i tiden for at se, hvordan man transporterede varerne i byen; æsler var effektive transportdyr, der kostede utrolig lidt i drift - tænk at et æsel kan leve af kun 400 m² jord dækket med græs - og som var i stand til at kravle op hvor som helst. Deres gennemsnitshastighed er ikke lavere end biltrafik i storbyerne (8 km i timen).

Resultat af denne eksperiment

Differentieret affaldsindsamling blev indført, og æsler begyndte at gå rundt i byen med deres fører. De er søde og venlige dyre, og de forurener og støjer langt mindre end køretøjer. Desuden er de ideelle terapimidler for de svage i samfundet, såvel til genetablering af stofmisbrugere som børn med særlige psykiske sygdomme, bl.a. autistiske børn. Æsler kan ikke beordres, de bør overtales, og de etablerer et personligt forhold til deres fører. så affaldsindsamlerne er faktisk mennesker der har genfundet deres sociale plads takket være dette projekt.

Følg med æslerne...

Du kan komme i byen omkring kl. 09.00 og nyde en god kop kaffe eller cappuccino på den centrale torv. Derfra har du udsigt over porten til Ventimiglia-borgen, og du vil se, at der lidt senere vil der dukke op en eller flere førere med deres æsler, der går rundt og samler ind. De ældre damer er blevet gode til at hilse på dem og kaste dagens affald fra balkonen ned i kurven på æselryggen... er det dagen, hvor der samles for madrester, så nogen giver også æslerne lidt af dem som mad; de spiser for eksempler resterne af artiskokker, kartoffelskrald og flere ting, som vi mennesker ikke indtager. En mindre lastbil kører i byens hovedgader og står klar til at tømme kasserne og kurvene på æslernes ryg med jævne mellemrum.

Tag et billede af dig og din familie med æslerne

Dagens helte stopper gerne, så du kan tage et billede af dig selv eller dine børn med æsel (og fører!). De er på arbejde, men de tager deres opgave i roligt tempo og med et smil - især når solen skinner, som den oftest gør på disse kanter. Du kan bruge hele formiddagen rundt i byen efter æslerne og på denne måde opdage karakteristiske hjørner, hvor du sikkert ikke ville være kommet ved at gå efter kirker og seværdigheder. Vil du stoppe og nyde frokost i byen, er der mange simple spisesteder, hvor du kan sidde ude og få noget godt at spise... og også en meget anerkendt restaurant: Nangalarunni hedder den og ligger i Via delle Confraternite, n. 10 . Velbekomme!

På vejen ned af bjerget er det ikke helt umuligt at se folk på æselryg, der vender tilbage til deres stalde, som ligger ca. 1 km uden for byen, på vejen ned til Cefalù.

 
search map