Sardinien Domus de Janas og Tombe dei Giganti

Giganternes grav ved Arzachena En eksempel på Domus de Janas
 
Kun ophold
+Fly & ophold
Nyhed
Loading
Loading
Voksne
Børn
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Værelse / lejlighed 1
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Sardinien findes der mellem 8.000 og 10.000 rester fra Nuraghe-tiden, fordelt på de runde vagttårne, beboelser og gravsteder. Gravstederne kaldes for Tombe dei Giganti – Giganternes grave og Domus de Janas.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Calabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol Umbrien Veneto Kort over Italien

Tombe dei Giganti

Da gravene i sin tid blev fundet troede man på grund af størrelsen, at disse var beregnet til kæmper og deraf fik de deres navn. Men man har dog senere fundet ud af, at gravene var kollektive gravpladser, som kunne indeholde op til 200 døde. Uden for gravene kan man ofte finde en opretstående sten, ofte med udhuggede bryster og øjne. Stenen i sig selv symboliserer frugtbarhed, men sammen med de andre symboler er det også blandingen mellem det feminine og det maskuline. Dette skulle hjælpe de døde til at blive genfødt.

Dødekulten er opstået som bederitual til Dea Madre (som er gudinde for livet) og Dio Toro (som er de dødes beskytter). Toro betyder tyr på italiensk, og gravenes udformning har da også udseende som et tyrehoved. Tyren som symbol kommer ikke kun til udtryk ved gravene, men også i mange af de andre levn fra Nuraghe-tiden. De levende brugte gravene som et sted til at komme i kontakt med deres afdøde. Uden for gravene findes der sten formet som siddepladser, hvor de levende ofte sov om natten for i deres drømme at føle kontakten til de afdøde.

Domus de Janas

Udover Giganternes grave har man fundet en anden form for gravplads. Denne hedder Domus de Janas, som betyder feernes eller heksenes huse.

Disse gravpladser er hugget i granitklipper, og består af et eller flere cirkulære rum, der alle er forbundet via et centralt rum. Mange af disse huler efterligner i deres opbygning almindelige boliger. Dette bevidner at man troede på et liv efter døden og på de dødes genopståen.

Gravnicherne var ofte udsmykket af borde, små statuer og andre redskaber fra det daglige liv. På væggene lavede man ofte illustrationer, der viste hovedet af en tyr eller spiraler som efter sigende skulle symbolisere Modergudinden.

Domus de Janas var ikke kun et gravsted men også et rituelt sted: Ved dette fandt de levende tro og håb på et liv efter døden takket være de frugtbare evner, man tillagde di p stedet herskende guder Dio Toro og Dea Madre.

 
search map