Oplev synergiske grøntsagershave og permakultur under din ferie

 
Kun ophold
+Fly & ophold
Loading
Loading
Voksne
Børn
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Værelse / lejlighed 1
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Flere søgemuligheder
1

Henter indhold

Permakulturs principper
Permakulturs principper er på mange måder ret ”obvious” og alligevel revolutionerende. Så revolutionerende at østrigske Sepp Holzer (som er nok Fukuoka’s europæiske stemme) kan plukke eksotiske frugter fra planter, som han har installeret på 1000-1500 meter højde i de østrigske Alper. Og så revolutionerende at produktionen – i modsætning til industriel landbrug - vokser år efter år uden behov for behandlinger eller sprøjtninger. Hvordan dette? Ved at lade planterne arbejde sammen. Du kan læse dig fremme til alle de biologiske principper der står bagved sammensætning af visse planter med andre eller bare observere at det er en succesfuld metode, der egentlig ikke kræver en langvarig uddannelse, hvis man er i stand til at samle ens egen iagttagelser på markerne med de trick, der blev brugt af bønderne fra før ”the green revolution” industrialisering (og forgiftning af jord).
Når du observere sådan en installation i fuld produktion, ser det ud som en jungle der lige er blevet flyttet fra Adams og Eva paradis ned på jorden. Der er blomster og grøntsager og frugtplanter, der vokser lænet op af hinanden. Med få kvadrat meter kan en familie sagtens dække det mest af deres behov og have varer, hvis kvalitet og ernæringsværdi er usammenlignelig med dem der købes i supermarkeder. 
Der er også nogen der ligger en politisk fortolkning i denne form for frugtbart samarbejde mellem planter der er så forskellige fra hinanden – eller i den ødelæggelse som visse medfører for andre, hvis de kombineres med andre, der konkurrere om de samme ernæringsstoffer i grunden. 
Den mest simpel forklaring på hvorfor det virker er at de gode kombinationer er dem, hvor den ene plant affald er den anden ernæring – og omvendt! Vi har alle set majsmarker med tusindvis af planter tæt linet op for hektarer jord. Sætter du bønner sammen med majs, så vil du ikke længere se marker og mærker men en mur af 4 meter høj majsplanter med bønner der spirer sig op af dem. Det utrolige resultat ved denne sammensætning er at begge planter har det bedre og producerer mere uden at kræve meget arbejde (men nok nye idéer til at kunne effektivisere plukning af bønnerne).
Vi har alle set tomatplanter med fine tomater på. I de fleste tilfælde er man nødt til at medicinere dem for at undgå at de angribes af lus. Sætter du i stedet tomater sammen med basilikum (og med taget og calendula blomster i  nærheden vil du se at lus er ikke længere en trudsel og at basilikum vokser udover alle forventninger samtidigt med at tomaternes produktionsmængde forhøjes og produktionsperiode forlænges. 
Ågurker og bønner sammen? Værsgo – nu har du 10-15 agurker hver dag ud af tre planter der danner en sand jungle med de bønner, der også producere som ingen havde kunne forestille sig før.
For at sige en kombination der ikke virker, skal du vist besøge en entusiastisk bonde der lige er begyndt med denne teknik og som ikke har læst ordentlig sin lektier. For eksempel ved at kombinere tomater og auberginer ved siden af hinanden sørger man for at opleve en fiasko (og om alle fiasko er ikke noget man vil gentager de kommende år). Forfatteren af denne artikel har allerede begået denne fejl, så er det ikke ved vores sicilianske kontor at du skal henvende dig hende for at afbillede det. Du kan dog notere at det to planter hører til den samme botaniske familie…  
Find permakulturelle have under din ferie
Det italienske institut for permakultur har med årene – vi er stadig i en begynderfase i Italien – holdt flere kurser og uddannet mange bonde. Du kan derfor finde – især på de mest jordnære agriturismo – installationer af permakultur. Siden vi ikke er så heldige med klima somFukuoka kræver det en del arbejde at 

 
Nyheder fra In-Italia's
BLOG
Her kan du blive inspireret til din ferie i Italien

Populært i Toscana

search map