Ferieboliger og hoteller i Molise

Kig til en af kirkerne i byen Agnone i Molise. Byen er kendt for sine kirkeklokkeproduktion. Campomarino set fra luften Fra den hyggelige kystby Termoli i Molise Værtsparret på Masseria Santa Lucia dybt inde i Molises frodige hjerte Bystemning fra Molise Termoli, Molise Karakteristisk fiskepost i Termoli Landskabsudsigt i Molise Historien ses også i Molise Kig over kirkeklokkebyen Agnone i Molise Kystbyen Termoli, der også har nogle skønne sandstrande Karakteristisk fiskepost i Termoli Termolis skønne sandstrand
 
Kun ophold
+Fly & ophold
Nyhed
Loading
Loading
Voksne
Børn
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Værelse / lejlighed 1
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Italiens mindste region

Molise er uden diskussion Italiens mindst kendte region! Den er også Italiens yngste region, da den først i 1963 blev selvstændig, indtil da var den en del af naboregionen Abruzzo. Samtidig er den af Italiens regioner, hvor man bedst oplever lokale skikke og sæder, da de fortsat består som for flere hundrede år siden.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Calabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol Umbrien Veneto Kort over Italien

Autentiske landsbyer og storslået natur

Molise kan om nogen tilbyde uudforskede byer og vil være et interessant valg for den, der søger det autentiske og uberørte Italien. Overalt modtages man med åbne arme, og det er måske præcis, hvad vi holder allermest af ved det autentiske Molise.

I byen Ururi, der blev grundlagt af albanske flygtninge i 1300-tallet, finder hvert år således et stridsvognløb sted i byens gader, der i brutalitet ikke lader Ben Hur meget efter. Og side om side med sortklædte bedstemødre, som man tvivler på kender til telefonens opfindelse, ser man unge piger i farvestrålende tøj fra Benetton med mobiltelefoner i hånden. Her finder man underudviklede landsbyer, der synes at være blevet glemt af udviklingen, og skævt overudviklede storbyer, hvor fremskridtet har vist sig knusende og grimt. Men man finder også en smuk natur. Og det er derfor vi anbefaler, at man kommer til Molise - ikke for at besøge de store byer, men for at nyde dens storslåede natur, dens uspolerede strande og dens arkæologiske udgravninger.
Men Molise er mere end åbne arme, det er nemlig en helt usædvanlig og autentisk region, som skal opleves, før den - på godt og ondt - kommer til at ligne resten af Italien!

Læs mere om Molise

Bjergrige omgivelser

Over 40% af Molise er dækket af bjerge, og man får en god oplevelse af dens vilde skønhed, hvis man tager en tur til Matese-området, der ligger på grænsen til Campania. Her lever ørne, vildsvin, bjørne og ulve i de dybe skove, men den slags afholder nu ikke de lokale fra at komme her i stort tal, især om efteråret hvor bjergene er spækkede af gode spisesvampe. Hvis man derimod er mere til Antikken, så er en udflugt til Saepinium på sin plads. Her finder man nemlig usædvanligt velbevarede ruiner fra Romertiden. De er ikke så omfattende som Pompei, men til gengæld kan man nyde stedet uden de skræmmende horder, der hærger hint sted om sommeren. Besøg også den lille fisker- og badeby Termoli, der ligger tæt på Apulien. Dens dejlige sandstrande er et yndet badested, især for Molises egne indbyggere, og dens borg fra midten af 1200-tallet er imponerende, hvilket bestemt også er tilfældet med domkirken, hvis romanske arkitektur bevidner en endnu højere alder. Molise er på godt og ondt usædvanlig, og det er en region, som skal opleves, før den - på godt og ondt - kommer til at ligne resten af Italien!

Aktiv ferie

Store dele af regionen Molise er dækket af skov og ødemark, hvilket indbyder til en særdeles aktiv ferie. Mange steder vil man endda kunne kombinere et ophold i Molise med besøg i den nærliggende Abruzzo Nationalpark, som faktisk officielt er fælles for de tre naboregioner; Abruzzo, Molise og Lazio, da parkens 440 km2 er fordelt over alle tre regioner.

Ud over et imponerende landskab med høje bjerge, skov og endda strand finder man adskillige vandreruter. Med andre ord en perfekt kombination for den, som er ude efter en aktiv ferie med trekking eller cykling i regionen Molise.

Byer

Regionshovedstaden Campobasso og badebyen Termoli

Regionshovedstaden er Campobasso, der er beliggende begravet i regionens grønne hjerte. Byerne Isernia og Termoli (ved kysten) følger efter i indbyggertal og betydning.

Man bør ikke gå glip af Termoli, der er en fisker- og badeby. Byen er kendt for sine dejlige sandstrande, men også for sin borg fra 1200 tallet, der er imponerende ligesom byens domkirke, ligesom man vil genkende de karakteristiske fiskeposter Trabucchi.

Isernia derimod er også beliggende inde i landet og er kendt for sine kniplinger og i tilgift byder på historiske bygningsværker, mens den nærliggende mindre landsby Frosolone er anerkendt for sit knive- og saksehåndværk og den smukke omgivende natur.

Når man er i Molises hjerte, bør man unde sig selv et besøg i bjerglandsbyen Agnone, der er verdenskendt for sin produktion af kirkeklokker og har ikke mindre en 16 kirker fordelt på de små gader og gyder.

I Saepinium finder man velbevarede ruiner fra Romertiden. De er ikke så omfattende som i Pompei men til gengæld kan man nyde stedet uden de skræmmende horder af turister der besøger Pompei om sommeren.

Historie

Molise gennem tiderne

Molise er uden diskussion Italiens mindst kendte region! Den er også Italiens yngste region, da den først i 1963 blev selvstændig, indtil da var den en del af naboregionen Abruzzo.

Molises historie er for en stor del knyttet til hertugdømmet Benevento. Senere havde kirken stor indflydelse på regionen især i middelalderen. Med den franske invasion under Napoleon i 1806 starter en løsrivningsproces, der i 1811 betyder, at Molise bliver selvstændig region for en periode. Dengang dækkede territoriet ganske vidst over et område, der i dag svarer til det nordlige Gargano, Molise og en bid af Campania samt det sydlige Abruzzo op til floden Aterno-Pescara, der munder ud i Pescara.

Med indlemmelsen i Kongeriget Italien opstod der frem til slutningen af det 19. århundrede væbnet opstand flere steder på territoriet.

Under Anden Verdenskrig bliver området ved Campobasso ødelagt under forskellige angreb, der først får en ende, da de Allierede træder i land i Termoli i september 1943 og i 1963 bliver regionen så skilt fra naboregionen Abruzzo.

Sol & Strand

38 km kyst med gode sandstrande

Der findes dejlige sandstrande i Molise som er yndet tilholdssted for Molises egen befolkning. Havet vender ud mod Adriaterhavet og byder sig til mellem Abruzzo og Apulien med 38 km kyst med gode sandstrande, lavt vand de første mange meter og smukke karakteristiske fiskeposter. Mod nord i Abruzzo finder man Vasto med sine klipperev og mod syd Apulien og Gargano Nationalpark med sine mange kystperler.

Termoli er nok en lille fisker- og badeby, men den regnes for regionen Molises hovedby langs kysten. Byen er kendt for sine dejlige sandstrande, men byens borg fra 1200-tallet er imponerende ligesom byens domkirke. Termoli er måske ikke stor, men den har som sagt det hele: lækre sandstrande og kultur.

Stranden ved Termoli er desuden tildelt det Blå Flag som bevis for sin høje standard, en standard, der går igen langs regionens andre strande.

Sejl ud til øgruppen Tremiti-øerne

Kigger man mod øst øjner man desuden Tremiti-øerne i horisonten. Ønsker man sig herud, skal man via Termoli, der er så heldig at have en velfungerende havn, hvorfra den primære rute til Tremiti-øerne udgår.

Naturoplevelser

Vildmark og nationalparker

Mere end 40 % af Molise er dækket af bjerge og resten af regionen fremstår grøn og frodig. Man får et godt indblik i dens vilde skønhed, hvis man tager en tur til Matese-området, der ligger på grænsen til Campania.

Her lever ørne, vildsvin, bjørne og ulve i de dybe skove, men den slags afholder nu ikke de lokale fra at komme her i stort tal, især om efteråret hvor bjergene er spækkede af gode spisesvampe.

Et andet godt sted at udforske naturen i Molise er i Nationaparken for Abruzzo, Lazio og Molise, der er dækket af store bøgeskove, og som er blandt de ældste nationalparker i Italien (1923). Parken er beliggende i et nord-vestligt hjørne af regionen. Her finder man en meget interessante natur, da parken rummer en tredjedele af alle de botaniske sorter, der findes i hele Italien. Parken dækker et areal, der spreder sig over ca. 44.000 hektar og har over 50 afmærkede stier, der henvender sig både til vandreren men også mountainbikekøreren, og dernæst findes der ved parken to søer, der dog er beliggende i Abruzzo, til dem, der foretrækker at padle sig frem i en kano: Lago di Barrea (tættest på Molise) og Lago di Scanno.

Men sandheden er, at det meste af regionen fremstår som et stort uberørt naturområde, der bare venter på at man komme og tager det ind, vandrer eller kører igennem det, plukker det, smager på det og nyder det.

Mad & vin

Regionens rustikke køkken

Molises køkken karakteriseres ofte som en anelse rustikt men ikke desto mindre har det faktisk også ry for at være rigtig godt.

Fisk & Skaldyr: Ansjoser, blæksprutter, krabber, muslinger og havsnegle ses ofte på spisekortet, særligt i de kystnære områder.

Kød, vildt & fjerkræ: Lam og gedekid er populære kødtyper i Molise, mens svin ofte anvendes til forarbejdning af pølser etc.

Pølser & skinke: Soppressata molisana er en meget udbredt pølsetype af svinekød.

Trøfler: Tilstedeværelsen af både hvide og sorte trøfler i de brune skovbunde bidrager væsentligt til den nationale kvote.

Ost: Caciocavallo Silano fremstillet af komælk er vel nok den mest almindelige ost i Molise, mens man også finder god mozzarella. Og så hører trecce (frisk komælksost) og scamorze (pæreformet komælksost med en smøragtig konsistens, ofte røges den hvilket bidrager med en særlig smag) også til blandt regionens ærketyper inden for oste.

Søde sager: I Molise er man dygtige til at bage og der findes et bredt udvalg af forskellige kager, kiks osv. Blandt andet bør man unde sig selv ostie (fyldte kager, der tilhører julen, og som mellem to tynde skaller overrasker med chokolade og nødder), confetti (sukkerovertrukne mandler, der ligeledes er en tradtion i Abruzzo), mostaccioli (meget søde småkager, der ofte overtrækkes med chokolade) og ferratelle (en slags vafler), alle søde sager, der bidrager til regionens kulinariske rigdom.

Vin & Vingårde: Der fremstilles ikke meget god vin i Molise. De mest udbredte druer er Montepulciano d’Abruzzo og Aglianico som dog er mere typisk for Campania og Basilicata. Regionens bedste vingård er ubetinget Masseria di Majo Norante.

Skjul teksten
 
 
search map