Ferieboliger og hoteller i Gorgonzola

 
Kun ophold
+Fly & ophold
Nyhed
Loading
Loading
Voksne
Børn
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Værelse / lejlighed 1
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Byen

Byen Gorgonzola er beliggende øst for storbyen Milano og betragtes som en forstad til Milano. Den er ikke det mindste seværdig, men takket være sit navn, kender alle den alligevel. Byen er nemlig i dag synonym med blåskimmelosten af samme navn, som den da også har givet navn til, ligesom byen Roquefort har givet navn til Roquefort-osten i Frankrig.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Calabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol Umbrien Veneto Kort over Italien

Blåskimmelosten

Modsat situationen i Roquefort i Frankrig, foregår den primære produktion af Gorgonzola-osten ikke længere i byen Gorgonzola, men er spredt til andre steder både i regionen Lombardiet og i Piemonte. Faktisk er Gorgonzola-osten fra byen Novara (vest for Milano) den absolut mest kendte i Italien.
Produktionen af Gorgonzola i Gorgonzola finder dog stadig sted, blot i meget lille skala og solgt under en lokal mærkningen, der kaldes DeCo (se nedenfor for forklaring).

Læs mere om Gorgonzola

Traditionen og kvalitetsmærkning

Traditionen for at fremstille Gorgonzola blåskimmelosten her på egnen går mere end 1000 år tilbage. Her kalder man egentlig osten Stracchino di Gorgonzola – efter det lokale ord stracco, der her betyder træt, og som henviser til køernes tilstand, når de kom ned fra sæteren på vej til Po-sletten. Her blev de malket undervejs, bl.a. ved Gorgonzola. Denne ’trætte’ mælk havde en særlig konsistens, der gjorde den egnet til at fremstille den ost, der ved et tilfælde, blev kendt som Gorgonzola. Mælken gør det dog ikke alene, idet osten skal lagres for at blive ’inficeret’ med den rette skimmelsvamp – og det bliver den i gruber i Valassina-dalen nord for Milano.

Osten har opnået den europæiske DOP-mærkning (på dansk BOB – læs mere om mærkningerne her: Bliv klogere på Italien: IGP, BGB, PGI, DOP, BOB, PDO, STG, GTS, TSG ...), men den findes også i en udgave kaldet DeCo, der er en lokal mærkning, som giver producenterne lov til at sælge osten uden for DOP-regiet (der sætter højere krav til fremstillingen).

Gorgonzola-osten kommer i to primære varianter; en sød (dolce) og en stærk – eller naturlig (piccante eller naturale). Den søde er mere cremet, mens den naturligt stærke har en meget fast konsistens og en meget kraftigere smag. Det er dog også afgørende for ostens smag om blåskimlen er blå eller grønlig i tonerne. Hvad der er bedst, afhænger af den, der smager. Osten findes desuden i forskellige lagringsstadier, og man kan derfor få en ost, der har lagret i 300 dage, og som ikke længere er i nærheden af at være hvid i farven, men derimod mere gul , og som naturligvis har udviklet en betydelig skrappere smag.

Sagra Nazionale del Gorgonzola

Siden 1999 har man i slutningen af september afholdt en Sagra Nazionale del Gorgonzola, altså en slags produkt-festival, hvor der i denne anledning fremstilles et parti Gorgonzola lavet på fåremælk, som udelukkende kan smages her. Så kommer du forbi byen, så husk at have en smule appetit, for der er desuden meget andet at smage på, bl.a. risotto med Gorgonzola kaldet Risottata.

Skjul teksten
 
 
search map