Jul i Italien

 
Kun ophold
+Fly & ophold
Nyhed
Loading
Loading
Voksne
Børn
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Værelse / lejlighed 1
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Flere søgemuligheder
0

Henter indhold

Hvor vi i Skandinavien har et hav af juletraditioner med julekalender, kalenderlys, nisser, adventshygge, klippe-klistre med familien og hjemmebag, så har italienerne det anderledes med julen. Det er rigtigt nok en højtid, men den mystik og forventningens glæde, som børn og barnlige sjæle i det kolde nord oplever i tiden op til jul, er ukendt i Italien.

Pas på!

Nogle af vores traditioner kan ligefrem have den modsatte effekt i Italien. Tager du for eksempel et kalenderlys med i værtindegave, så kan det være, at din gestus ikke får helt den ønskede effekt. Italienerne kan nemlig ikke lide stearinlys i hjemmet, fordi de forbinder lysene med livets dystre sider; død og begravelse.

Julekrybben og juletræet

I et katolsk land som Italien har Jomfru Maria og Jesu fødsel stor betydning. Derfor finder du i alle italienske kirker i december måned en stor julekrybbe, eller på italiensk ”presepe”, som ofte er et tilløbsstykke for børnefamilierne. De fleste italienske hjem har også deres egen julekrybbe.
Juletræet har også en central plads og står gerne på byens torve og pladser. I hjemmene står der gerne et lille juletræ med elektriske lys.

Julen

Juleaften er der tradition for, at man går til midnatsmesse. Herefter går mange unge på barer og diskoteker. Men selve julen, den fejrer de først den 25. om morgenen.

1. Juledag mødes alle i familien som regel hos bedsteforældrene eller hos den i familien, der kan stille det største bord til rådighed. Og så skal der spises! Kokkene i familien har været i gang med tilberedningen af forretterne og den gode lasagne i flere dage (i mange familier er lasagne en typisk julespise) – og så kommer der flere forskellige kødretter, grøntsager og salat… og til sidst kage eller en anden form for dessert.
Efter dette madorgie, ofte bestående af 7-8 retter, kunne man tro at desserten ville være en værdig afslutning. Men nej! Nu kommer panettonen på bordet. Denne kedelige, tørre julekage, som bare skal serveres 1. Juledag. For at skylle den tørre panettone ned, fylder man champagneglassene med spumante, den søde udgave, og også børnene får lov til at drikke med!
Efter sådan et overdådigt måltid giver familien sig til at spille kort eller bingo. Festen slutter som oftest ved syv-ottetiden.

2. Juledag er ’familiefri-dag’. Nogle holder sig hjemme, andre besøger vennerne til endnu et festmåltid, med lige så mange retter og endnu en panettone, man skal kæmpe sig igennem. Samme næsten religiøse ritual gentager sig altså med andre aktører og en anden kulisse. Mange unge mennesker går i byen om aftenen 2. Juledag.

Juleferie

Mange italienere tager på skiferie i Alperne eller Appenninerne i julen. Det kræver dog at man har en god økonomi, da priserne tager en vanvittig himmelflugt i denne periode.
De mest velrenommerede byer er Cortina d’Ampezzo, Courmayeur, Madonna di Campiglio men også Sestriere og Cervinia – de to sidstnævnte passer bedst til et ungt publikum med mange skifaciliteter. Alpebyerne er meget hyggelige, og nogle italienere tager netop dertil for at finde den hygge og varme, som kendetegner julen her i Skandinavien.

La Befana

Juleferien strækker sig normalt helt frem til efter nytårsaften, og for de der har mulighed for det, helt frem til 6. januar, som er la Befana. Sagnet fortæller, at la Befana – en gammel, grim men gavmild kone (en hekselignende skikkelse) Helligtrekongers nat kommer ind i de italienske hjem, for at give børnene slik i strømperne. Traditionen om Befana er så grundfæstet i den italienske kultur, og så vigtig en del af julen, at mange mindre børn tror, at Julemanden og la Befana er mand og kone.

 
search map