Kun ophold
+Fly & ophold
Nyhed
Loading
Loading
Voksne
Børn
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Værelse / lejlighed 1
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Mest populære byer og områder i Friuli

Se alle byer og rejsemål i Friuli

Regionen Friuli, eller helt korrekt Friuli Venezia Giulia, ligger i det nordøstligste hjørne af Italien og grænser op til Østrig mod nord og Slovenien mod øst. Friuli er blandt de 5 regioner ud af 20 i Italien, der har særstatus, da den er under kulturel indflydelse fra nabolandene Slovenien og Østrig. Regionen har igennem historien tilhørt mange forskellige magtcentre. Af den grund er regionen mættet af kulturer, det summer ligefrem af kultur og giver et uudsletteligt indtryk på sjælen.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Calabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol Umbrien Veneto Kort over Italien

Både Adriaterhav og Dolomitter

Landskabet er utroligt varieret med bakker og bjerge i nord, hvor man også finder en del af Dolomitterne, og dejlige sandstrande langs kysten ud til Adriaterhavet. Den største by er Trieste, der ligger lige ud til Adriaterhavet omkranset af grønne bakker. Regionen har sin egen lufthavn i Trieste; Ronche dei Legionri. Derudover er der gode togforbindelser fra Venedig lufthavn til Trieste og Udine.

Læs mere om Friuli

Aktiv ferie i Friuli

I regionen Friuli byder naturen både på nationalparker, sandstrande, bakkelandskab, rislende floder og bjergrigt terræn. Alle disse alsidige landskaber kan alle nås inden for en times kørsel fra kulturbyen Udine, som ligger midt i regionen. Så mulighederne for aktiv ferie i et alsidigt terræn er bestemt gode.

Den aktive turist går absolut ikke forgæves i Friuli. Floden Tagliamento deler nærmest regionen i to dele, Friulis Alper grænser op til Østrig og Slovenien, mens Dolomitterne, som for nylig er optaget på UNESCO’s verdensarvliste, også rækker ind i Friuli. Endelig kan man nyde godt af regionens mange vine i vindistriktet Collio eller vandre i solnedgangenes gyldne lys langs Adriaterhavets strande.

Det autentiske Italien finder du også i Friuli

Friuli er et godt valg, hvis du søger det autentiske Italien. Regionen nyder nemlig godt af endnu ikke at være overrendt, hvilket betyder et lavere prisniveau end andre områder, og at man ikke skal dele seværdighederne med horder af turister.

Til trods for at Friuli ikke en kendt feriedestination og dermed ikke i udpræget grad vant til den internationale turisme, så kan du som turist her i regionen nyde godt af indbyggernes effektivitet og ordenssans, som mange vil mene stammer fra dengang, de var under østrigsk herredømme. Så selvom du søger langt væk fra turistmasserne og ud i regionens autentiske hjørner, kan du være sikker på, at tingene er i orden.

Byer

Cividale del Friuli
Cividale del Friuli anses for at være den historiske og kulturelle hovedstad i regionen og er i 2011 tilmed blevet optaget på UNESCO´s prestigefulde liste over verdens kulturarv.

Trieste
Trieste er Friulis største by med cirka 220.000 indbyggere. Byen er rig på museer med antik og moderne kunst, paladser, romerske monumenter, skønne slotte, domkirken og katedralen. Trieste, der grænser op til Slovenien, har igennem århundreder været under østrigsk indflydelse, og den opleves derfor mere østrigsk end italiensk i sit udtryk.

Pordenone
Pordenone er en anden by som er et besøg værd. Byens seværdigheder er f.eks. Castello di Torre, Domkirken, byens adelige villaer og forskellige kirker.

Aquileia
Aquileia er en lille by der er rig på romerske monumenter. Byen havde en vigtig strategisk og handelsmæssig betydning under Romerriget. Den gang boede der mere end 200.000 indbyggere i Aquileia i dag bor her cirka 3.500 personer. Byens Basilika er blandt hovedattraktionerne sammen med resterne af Forum med flere søjler, og det Romerske Mausoleum.

Gorizia
Gorizia i den sydlige del af Friuli ligger på grænsen til Slovenien. Der bor omtrent 35.000 indbyggere i Gorizia. Byens slot Castello di Gorizia er det vigtigste monument. Domkirken og andre af byens kirker hører også til blandt seværdighederne.

Palmanova
Den bemærkelsesværdige by Palmanova, der blev grundlagt i 1593 ud fra de samme principper som en daværende europæisk fæstning og er formet som en nikantet stjerne.

Udine
Udine nævnes for første gang i år 983 da den tysk-romerske kejser Otto den anden forærer forskellige slotte til patriarken af Aquileia. Udine er en by med meget historie og blandt byens største seværdigheder hører f.eks. kirkerne Chiesa della Purità, Chiesa di San Francesco samt slottet Castello di Udine.

Historie

En del af Republikken Venedig

Regionen har gennem tiden tilhørt mange forskellige magtcentre, og af den grund findes der et stort antal af forskellige eksempler på kulturer i byerne. Byen Aquileia er berømt for sine romerske mindesmærker og smukke mosaikker - Friuli var under Romerriget nemlig et vigtigt geografisk område på grund af nærheden til Balkan.

I Trieste finder man spor efter de forskellige religioner, der har været repræsenteret i regionen gennem historien: den græske kirke, den serbo-ortodokse kirke, en af Europas største synagoger, osv. Endvidere byder Udine, der ligger i centrum af regionen, på et utal af freskomalerier fra 1700-tallet.

Republikken Venedig var i lang tid dominerende i regionen. Men Friuli har også været under østrigsk herredømme, hvorfor man selv i dag kan finde elementer af østrigsk kultur i regionen.

Sol & Strand

Børnevenlige sandstrande

Regionen Friuli kan bestemt være med i første geled, når der er tale om sol og strand. Heroppe i toppen af Adriaterhavet, som grænser op til Slovenien og Kroatien, prydes de næsten 100 km kystlinje både af sandstrande, store laguner og klippestrækninger.

Langs kysten finder man mange børnevenlige og brede sandstrande, hvoraf en stor del af dem har fået tildelt La Bandiera Blu. La Banidera Blu er en international miljøudmærkelse, der viser, at stranden opfylder de krav, der er om vandkvalitet, sikkerhed og service.

Områdets absolut mest legendariske og børnevenlige badebyer er Lignano og Grado. De adskiller sig meget fra hinanden: Lignano, som grænser op til Bibione i regionen Veneto, er en badeby af nyere dato og består af de tre områder Sabbiadoro, Pineta og Riviera.

Den mest berømte strand i regionen er Lignano Sabbiadoro, der kan prale af 8 kilometer strand med fint, gyldent sand. Lignano er en typisk badeby med masser af hoteller, lejligheder, butikker og restauranter. Regionens anden vigtige badeby er Grado, som ligger på en ø, der er forbundet med fastlandet. Grado er en af de få badebyer langs den nordlige Adriaterhavskyst, som har et middelaldercentrum.

Naturoplevelser

Bjerge og floder i skøn forening

Regionen består af cirka 43 % bjergområde, 38 % slettelandskab og 19 % bakkelandskab. Bjergene mod nord når højder over 2000 meter.

Her findes tre større floder Tagliamento, Isonzo og Livenza. Selvom Friuli ikke har mange naturreservater som eller er meget typisk for de enkelte italienske regioner er her stadig flere muligheder for spændende naturoplevelser fx i skovene omkring byen Ampezzo.

Foce dell’Isonzo er navnet på et smukt naturreservat som er rig på varieret flora og fauna.

Mad & vin

Varieret kost

Friuli har i de senere år markeret sig kraftig såvel på vinområdet som på det gastronomiske. Nærheden til havet betyder at fisk og skaldyr ofte optræder naturligvis på menukortet langs kysten, men der spises også meget kød især vildt i Friuli - især i de bjergrige områder. Typiske retter fra regionen er blandt andet Polenta, der laves på majsmel, retter med radicchio (rød julesalat) og diverse gryderetter som eksempelvis den ungarske Gullasch.

Fisk & skaldyr
Forskellige typer rejer, jomfruhummer, østers, muslinger, havtaske, pighvar og ål er blandt nogle af de fisk og skaldyr der spises meget af i regionen.

Kød, vildt & fjerkræ
Dådyr, svinekæber, and, due, gås, kanin og foie gras eller fegato grasso som den bør kaldes på italiensk spises der rigeligt af i Friuli. Vildtretterne ledsages ofte af bær i forskellige former og udgaver og ikke sjældent polenta.

Pølser & skinke

Der produceres mange dejlige pølser og skinker i Friuli. Den kendte lufttørrede skinke ”San Daniele”, der er beslægtet med ”Parmaskinken” som vi kender, kommer netop fra byen San Danielle del Friuli, der ligger 20 km nord for byen Udine midt i regionen. Her ligger også et museum, der viser skinkens tilblivelse. San Daniele-skinken er vel nok den mest kendte, men der findes to andre virkelige gode lufttørrede skinker i regionen henholdsvis Prosciutto di Cormons og Prosciutto di Sauris.

Man fremstiller også mange spændende pølser og skinker af gås fx Cotto d’Oca, Petto d’Oca affumicato, Prosciutto crudo d’oca og Salame d’oca friulano.

Ost
Friulis gedeoste er gode. Det er også meget typisk at flere ostene der produceres i regionen saltes.

Søde sager
Desserter osv. hører måske til i den lidt tungere ende af skalaen stærkt inspireret af Østrig.

Vin & vingårde

På vinområdet må man sige, at Friuli efterhånden hører til blandt et af verdens bedste hvad angår hvidvinene - især distriktet Il Collio. Men man må endelig ikke tage fejl for der laves også fantastiske rødvine såvel på nationale druer som internationale druer. Friulis bidrag til den samlede vinproduktion i Italien udgør dog kun 2 %. Det er primært hvidvinen, der dominerer med sin berømte Tocai-Friulano.

Regionens egne blå druer som Pignolino, Refosco dal Peduncolo Rosso og Schioppettino. Alle tre druer men især Pignolino og Schioppettino har potentiale til at skabe fremragende vine af et format selv de største Pinot Noir-vine må misunde.

Friulis egne grønne druer som fx Tocai Friulano og Picolit er også fantastiske, når seriøse producenter arbejder med dem.

Her følger en liste over nogle af Friulis bedste vingårde:
Schiopetto, Villa Russiz, Borgo del Tiglio, Borgo San Daniele, Felluga, Cà Ronesca, Vie di Romans, Neris, Dorigo, Miani, Moschioni, Specogna, Le Due Terre, Ronco del Gnemiz.

Skjul teksten
 
 
search map