Napoli, Campania San Gennaro-festen i Napoli

 
Kun ophold
+Fly & ophold
Nyhed
Loading
Loading
Voksne
Børn
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Værelse / lejlighed 1
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Festen afholdes på Gennaros helgendag, og den er knyttet til en ganske bestemt begivenhed: Helgenens blod, der er indkapslet i to ampuller, tages ud af sine gemmer og bliver ved bøn bragt til at flyde igen.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Calabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol Umbrien Veneto Kort over Italien

Slap i første omgang

San Gennaro (på dansk Sankt Januarius) var en af de mange kristne, der led en grum skæbne under kristenforfølgelserne i Romerriget omkring år 300. Han var født i Campanien og blev biskop i Napoli. Her blev han pågrebet, og det var meningen, at han skulle kastes for de vilde dyr i arenaen. Et mirakel fik dem imidlertid til at lade ham være, og i stedet måtte man nøjes med at halshugge ham.

Gennaros blod

Få år efter Gennaros død skete første gang det senere tilbagevendende mirakel. En from kvinde gav bispen af Napoli de to ampuller med Gennaros blod, og foran bispens øjne blev det indtørrede blod pludselig flydende.

Mere end bare religiøs mærkedag

Ampullerne opbevares den dag i dag i Napolis domkirke og her har miraklet gentaget sig i hvert fald siden 1300-tallet. Tre gange om året bæres ampullerne frem, og blodet flyder igen. Vigtigst er forvandlingen på Gennaros helgendag, d. 19. september, der ikke bare er en religiøs mærkedag, men en almindelig fridag og festdag i Napoli. Allerede dagen før er der skærpet parkeringsforbud flere steder i centrum, og festen fortsætter i dagene efter miraklet med blandt andet optræden i gaderne af mere eller mindre kendte kunstnere.

Festen kan begynde

Hele forudsætningen for festen er naturligvis højtideligheden i kirken, hvor ampullen bæres frem af ærkebispen. Man skal nok ikke forvente at få en plads i den ellers rummelige domkirke ved denne lejlighed. Også uden for kirken er der tætpakket med mennesker, der spændt venter på, om miraklet også dette år vil udløses. Når det sker, og det gør det heldigvis hvert år**, for det er et godt varsel for byen og alle dens indbyggere, bliver ampullen med det flydende blod fremvist til den ventende skare udenfor. Festen kan begynde.

* San Gennaro fejres flere steder i verden, blandt andet i det italienske kvarter i New York. Men han er først og fremmest Napolis helt særlige helgen og skytshelgen. Det uforklarlige mirakel med omdannelsen af hans blod er ganske vist ikke blevet anerkendt af den katolske kirke. Det er napolitanernes helt eget mirakel, og de tvivler næppe på rigtigheden af det.
* Det er ikke helt rigtigt, at miraklet lykkes hvert år. I 1980 skete det ikke, og byen blev ramt af jordskælv!

 
search map