Kun ophold
+Fly & ophold
Nyhed
Loading
Loading
Voksne
Børn
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Værelse / lejlighed 1
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Storbyen, der også omtales som "Syditaliens hovedstad" og er hovedby i regionen Campania, rummer seværdigheder for enhver smag og er særligt fascinerende pga. det livlige, altid kaotiske gadeliv, der skaber en helt særlig atmosfære.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Calabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol Umbrien Veneto Kort over Italien

Historisk oprids

Kaos er også en del af Napolis historie, der frem til Italiens samling i 1861 var en ganske rodet affære præget af mange forskellige magthavere. Byen grundlagdes allerede i det 6. årh. f.Kr. af græske udflyttere, der kaldte byen for Neapolis, Den Ny By, da der tæt på tre hundrede år tidligere var blevet grundlagt Den Gamle By, Paleopolis. I 326 f.Kr. overtog romerne magten og samlede begge byer under navnet Neapolis. Byen beholdte længe sin græske kultur og lovgivning til trods for det romerske herredømme, og den blev derfor hurtigt et attraktivt udflugtsmål for datidens romere på grund af dens politiske frihed, milde klima og smukke bugt. Den sidste del af kampen om byen skete fra 1282 og frem til Italiens samling i 1861, hvor spanske og franske kongehuse kæmpede om magten.

Læs mere om Napoli

Seværdigheder og shopping

Hvis man er til historie eller kunst, er der derfor gode muligheder for at gå på opdagelse i Napolis mange museer. Nogle af disse er Museo Archeologico Nazionale (med byrekorden af besøgende pga. af dets specialisering i fund fra oldtiden) og Museo e Gallerie Palazzo Reale di Capodimonte (kongelejligheder og samtidskunst). Hvis man derimod er mere interesseret i musik, skal man endelig ikke gå glip af at nyde en operaforestilling i Teatro San Carlo. Teatret er Italiens største og et af de fineste i verden. Indenfor er det udsmykket med guld og rødt fløjl og har en akustik, som går for at være næsten perfekt. I nyere tid har fascismen i 1920’erne og 30’erne især været med til at sætte sit præg på byen, da der i denne periode kom lufthavn, bjergbaner og metro til. Til trods for sønderbombningen af byen i slutningen af 2. Verdenskrig, har den formået at bevare mange af sine historiske levn, såsom den store borg Castel Nuovo, der ligger ned til havnen.

Bylivet er i sig selv en oplevelse at iagttage og tage del i, og det kan varmt anbefales at tage ophold på en af de mange cafeer og nyde scenariet, der udspilles for øjnene af en eksempelvis fra Piazza Bellini, hvor der ligger flere barer side om side i næsten grønne omgivelser. Dette kunne for eksempel også gøres i det overdækkede shoppingstrøg Galleria Umberto 1, hvor flere butikker og cafeer holder til. Ønsker man derimod at slappe af i det fri kan man nyde Napolis største plads Piazza del Plebiscito, hvor man kan besøge den imponerende kirke Basilica di San Francesco di Paolo og Palazzo Reale (Kongepaladset). Fra pladsen er der ligeledes en smuk udsigt over Napolibugten.

Napolibugten

Når man ser udover Napolibugten falder øjnene straks på Vesuv. Denne kæmpe vulkan på 1.281 meter skaber både et smukt og frygtindgydende billede af bugten, og vulkanen og byen er uden tvivl stærkt bundet sammen. Som en sovende kæmpe troner den over byen og førende vulkanforskere mener, at den kan gå i udbrud hvert øjeblik det skulle være. Vulkanens mest kendte udbrud skete i år 79 e. Kr. da den dækkede byerne Pompei og Herculaneum. Til trods for faren, som de lokale lever med, har de valgt at lade livet fortsætte ufortrødent, som det altid har gjort på skrænterne op til vulkanen og i Napoli by. At opleve bugten og slentre langs vandet er netop det, som man absolut ikke må gå glip af under sit besøg i Napoli. Når man slentrer langs med vandet skal man endelig sætte tid af til en spadseretur ved den lille havn Santa Lucia. Tidligere lå her fattige fiskerhytter og små både, som dog nu er skiftet ud med mondæne hoteller, restauranter og cafeer samt lystbåde i millionklassen. Ud for havnen forbundet med en mole på øen Megaride ligger Borgo Marinario og slottet Castel dell’Ovo, hvor der afholdes forskellige kunstudstillinger.

Som hovedby i Campania er byen et trafikknudepunkt for resten af regionen. Der afgår fra havnen både til øerne Ischia, Capri og Procida og videre mod syd til Amalfikysten og endda så langt som til øen Stromboli, som er en del af de Æoliske Øer ud for Siciliens nordkyst. Er man mere til en togtur kan man tage Vesuvbanen (Circumvesuviana), som transporterer en til Vesuv samt hele vejen til Sorrento.

Pizzaens hjemby

Der er blevet sagt meget om Napoli i tidens løb og byen er da også en by på godt og ondt. Som turist skal man være opmærksom på, at der er visse kvarterer hvor det ikke er sikkert at færdes. Det er derfor vigtigt at tænke sig godt om og lade være med at skilte for meget med sin rigdom med dyre kameraer omkring halsen. Når dette dog er sagt, er det synd at snyde sig selv for at opleve denne fascinerende by med dens larmende og kaotiske trafik, dens smukke kunst, det azurblå vand og ikke mindst at prøve en ægte pizza, da denne jo netop blev opfundet i Napoli. Der knytter sig mange spændende historier til pizzaen og en af disse fortæller, hvordan den klassiske Pizza Margherita fik sit navn. En aften i 1889 fik kong Umberto I og hans hustru dronning Margherita, som opholdt sig på deres sommerresidens i Napoli, lyst til at smage den lokale specialitet, der var kendt som en ”fattigmandsret”. Raffaele Esposito en kendt ”pizzaiolo” (pizzabager) i byen fik æren af at levere tre pizzaer til de kongelige. De to af pizzaerne havde allerede navne, men den sidste som viste farverne på det italienske nationalflag (grøn, hvid og rød på grund af ingredienserne basilikum, mozzarella og tomat) havde intet navn. Dronning Margherita syntes bedst om denne og på den måde fik denne klassiske pizza sit navn. Man kan stadig den dag i dag besøge Rafaele Espositos pizzeria, som nu hedder Pizzeria Brandi.

Skjul teksten
 
 
search map