Bliv godt klædt på til ferien

Italien venter dig. Et eksempel på et ZTL-skilt. Turkis pick-up kaldet en 'Ape' (bi) på italiensk. Denne stod i Porto Santo Stefano i Toscana Stromboli i sigte Bordet er dækket i Rom. Keramik fra Ravello.
 

Henter indhold

Dækker min forsikring? Hvad med det gule sygesikringskort?

Før du forlader dit hjem, bør du se lidt nærmere på din husstandsforsikring. Overvej, om det ikke ville være en klog foranstaltning, at du supplerer din private forsikring med en udvidet rejseforsikring. Din almindelige forsikring dækker nok mange uheld, men skulle nogen blive syge herhjemme, eller skulle du selv blive syg under ferien, vil kun de færreste standardforsikringer erstatte dit tab. Det gule sygesikringskort dækker ikke længere uden for Norden, derimod kan du erhverve dig det blå EU-sundhedskort (bestilles i god tid gennem Borgerservice), der giver adgang til læge- og tandlægebesøg samt besøg på offentlige hospitaler under din ferie. Oftest foregår behandling med egenbetaling, hvor du dog får beløbet refunderet efter hjemkomsten. Det, der er vigtigt er at notere sig, at det blå sundhedskort IKKE dækker transport til behandlingsstedet eller hjemtransport. Og det er her, det er vigtigt at være korrekt dækket af din egen forsikring.

Skal jeg medbringe mit pas til Italien?

Selv om du som EU-borger ikke skal vise dit pas, når du rejser fra et Schengen-land til et andet, skal du have dit pas med. Passet fungerer som legitimationskort, så du på foranledning kan bevise, hvem du er. Hvis du rejser gennem Schweiz er det desuden obligatorisk at medbringe dit pas.

Euro eller kreditkort?

Euroen er det standardiserede betalingsmiddel i størstedelen af Europa. Dog ikke i Schweiz. Det er en god idé at have vekslet euro hjemmefra til blandt andet betaling af motorveje undervejs, hvilket dog også godt kan betales med kreditkort. Ved ankomst til ferieboligen skal du ofte lægge et depositum, og som oftest kan dette kun lade sig gøre i kontanter. Tjek derfor hjemmefra, om jeres feriebolig kræver et depositum i kontanter eller kontant betaling af andre tillægsydelser, og hvor meget det løber op i. Vær opmærksom på, at du i mange italienske kommuner skal betale en turistskat, der betales på stedet ved ankomst. Hvor meget dette løber op i, er forskelligt fra kommune til kommune, og det fremgår af jeres opholdsbevis. Vær også opmærksom på at have gyldigt kreditkort med, hvis du skal leje bil under din ferie. Det er forskelligt fra selskab til selskab, hvilke kort der accepteres og hvorvidt udlejningsselskabet reelt blokerer et depositum eller bare skal sikre sig, at kortholderen er kreditværdig.

Vigtigt at huske, når bilen pakkes!

I både Italien og Frankrig er det obligatorisk at have en sikkerhedsvest liggende i sin bil. Denne skal du iføre dig i tilfælde af uheld uden for bymæssig bebyggelse. Den kan blandt andet købes på tankstationer eller hjemmefra gennem FDM. Lejer du bil, vil vesten være at finde i bilen.

Er det tilladt at køre i bil i de historiske bycentre?

I de fleste byer har man indført restriktioner for bilkørsel i de historiske bycentre i Italien. Hvis du kører ind i disse zoner uden for det tilladte tidspunkt, vil du blive pålagt en bøde enten af det lokale færdselspoliti eller af et overvågningskamera. Det er derfor en god idé at undersøge hjemmefra, om ens feriebolig ligger i en miljøzone.

Læs mere om miljøzonerne her: Miljøzoner i Italien (ZTL)

Sen eller tidlig ankomst til boligen?

Hvis I allerede hjemmefra bliver klar over, at I vil ankomme til jeres feriebolig uden for det normale ankomsttidspunkt, bedes I oplyse os om dette, så vi kan undersøge, om det kan lade sig gøre eller ej. Det vil som udgangspunkt ikke kunne lade sig gøre at få boligen før normal check-in, da den skal gøres ren efter de forrige gæster, inden den overleveres til de nye. Hvis I undervejs bliver forsinket, bedes I med det samme tage kontakt til udlejer eller os. Det kan ikke garanteres, at ankomst efter normal check-in-tid kan lade sig gøre, og I bør derfor beregne god tid til at nå frem til jeres feriested, og tage forbehold for, at der ofte er lange bilkøer gennem Europa i sommersæsonen.

Endelig fremme?

Hvis I ved ankomst til boligen finder alvorlige mangler, som afviger fra vores beskrivelse på hjemmesiden, bedes I tage kontakt til udlejer eller os på telefon 3315 1313 eller på info@in-italia.dk. In-Italia har telefontid mandag til torsdag fra kl. 8:30 til kl. 17:00, fredag fra kl. 8.30 til 15:00 og om lørdagen fra kl. 15:00 til kl. 19:00 over sommeren. I juli måned holder vi også åbent om søndagen fra kl. 9:00 til kl. 13:00.

Hvad er vigtigt at have med hjemmefra?

Husk at printe jeres opholdsbevis samt kørselsvejledning og medbring begge dokumenter til Italien. Med hensyn til inventar i ferieboligerne, så er køkkenerne som regel meget spartansk udstyrede. Det er således sjældent, at man finder en god skarp kniv eller en osteskærer, ligesom vinglas også kan være en mangelvare til trods for, at man befinder sig i vinens hjemland. Ting som salt/peber, sukker, opvaskebørste, sæbe og toiletpapir bør ligeledes medbringes. Viskestykker og karklude kan man heller ikke altid være sikker på at finde i boligen. Så måske det også skal i kufferten?

Hvad skal du købe med hjem fra Italien?

Det er herligt at mindes sin ferie med lokalt håndværk eller andre specialiteter. Og i Italien er det oplagt at mindes ferien med souvenirs i disse kategorier, for i alle regioner af Støvlelandet finder du specialiteter, som netop den enkelte region eller det enkelte område, er kendt for. Er du på ferie i området omkring Genova, bør du have den grønne pesto og trofie (pasta) med hjem, fra Sardinien er det en klassiker at hjembringe en flaske Mirto (sardisk likør lavet på bær), fra Venedig er det uundgåeligt at købe lidt Murano-glas, fra Toscana bør du unde dig selv og dine nærmeste de kendte småkager Cantuccini og dessertvinen Vin Santo og fra Piemonte er nogle af de skønne rødvine fra Barolo-vindistriktet et must i din kuffert. Derudover finder du et væld af lædervarer, tekstiler og andre delikatesser overalt i landet.

 
search map