Rejseguide Italien - Bliv godt klædt på til ferien

Ferieboligen er bestilt og tiden for afrejse nærmer sig. Men hvad skal du være opmærksom på, inden turen går sydpå? Vi har her samlet de mest relevante informationer og praktiske oplysninger, som du skal forholde dig til inden din afrejse til Støvlelandet.

Dækker min forsikring? Hvad med det gule sygesikringskort?

Før du forlader dit hjem, bør du se lidt nærmere på din husstandsforsikring. Overvej, om det ikke ville være en klog foranstaltning, at du supplerer din private forsikring med en udvidet rejseforsikring. Din almindelige forsikring dækker nok mange uheld, men skulle nogen blive syge herhjemme, eller skulle du selv blive syg under ferien, vil kun de færreste standardforsikringer erstatte dit tab. Det gule sygesikringskort dækker ikke længere uden for Norden, derimod kan du erhverve dig det blå EU-sundhedskort (bestilles i god tid gennem Borgerservice), der giver adgang til læge- og tandlægebesøg samt besøg på offentlige hospitaler under din ferie. Oftest foregår behandling med egenbetaling, hvor du dog får beløbet refunderet efter hjemkomsten. Det, der er vigtigt er at notere sig, at det blå sundhedskort IKKE dækker transport til behandlingsstedet eller hjemtransport. Og det er her, det er vigtigt at være korrekt dækket af din egen forsikring.

Skal jeg medbringe mit pas til Italien?

Selv om du som EU-borger ikke skal vise dit pas, når du rejser fra et Schengen-land til et andet, skal du have dit pas med. Passet fungerer som legitimationskort, så du på foranledning kan bevise, hvem du er. Hvis du rejser gennem Schweiz er det desuden obligatorisk at medbringe dit pas.

Euro eller kreditkort?

Euroen er det standardiserede betalingsmiddel i størstedelen af Europa. Dog ikke i Schweiz. Det er en god idé at have vekslet euro hjemmefra til blandt andet betaling af motorveje undervejs, hvilket dog også godt kan betales med kreditkort. Ved ankomst til ferieboligen skal du ofte lægge et depositum, og som oftest kan dette kun lade sig gøre i kontanter. Tjek derfor hjemmefra, om jeres feriebolig kræver et depositum i kontanter eller kontant betaling af andre tillægsydelser, og hvor meget det løber op i. Vær opmærksom på, at du i mange italienske kommuner skal betale en turistskat, der betales på stedet ved ankomst. Hvor meget dette løber op i, er forskelligt fra kommune til kommune, og det fremgår af jeres opholdsbevis. Vær også opmærksom på at have gyldigt kreditkort med, hvis du skal leje bil under din ferie. Det er forskelligt fra selskab til selskab, hvilke kort der accepteres og hvorvidt udlejningsselskabet reelt blokerer et depositum eller bare skal sikre sig, at kortholderen er kreditværdig.

Vigtigt at huske, når bilen pakkes!

I både Italien og Frankrig er det obligatorisk at have en sikkerhedsvest liggende i sin bil. Denne skal du iføre dig i tilfælde af uheld uden for bymæssig bebyggelse. Den kan blandt andet købes på tankstationer eller hjemmefra gennem FDM. Lejer du bil, vil vesten være at finde i bilen.

Er det tilladt at køre i bil i de historiske bycentre?

I de fleste byer har man indført restriktioner for bilkørsel i de historiske bycentre i Italien. Hvis du kører ind i disse zoner uden for det tilladte tidspunkt, vil du blive pålagt en bøde enten af det lokale færdselspoliti eller af et overvågningskamera. Det er derfor en god idé at undersøge hjemmefra, om ens feriebolig ligger i en miljøzone.

Læs mere om miljøzonerne her: Miljøzoner i Italien (ZTL)

Sen eller tidlig ankomst til boligen?

Hvis I allerede hjemmefra bliver klar over, at I vil ankomme til jeres feriebolig uden for det normale ankomsttidspunkt, bedes I oplyse os om dette, så vi kan undersøge, om det kan lade sig gøre eller ej. Det vil som udgangspunkt ikke kunne lade sig gøre at få boligen før normal check-in, da den skal gøres ren efter de forrige gæster, inden den overleveres til de nye. Hvis I undervejs bliver forsinket, bedes I med det samme tage kontakt til udlejer eller os. Det kan ikke garanteres, at ankomst efter normal check-in-tid kan lade sig gøre, og I bør derfor beregne god tid til at nå frem til jeres feriested, og tage forbehold for, at der ofte er lange bilkøer gennem Europa i sommersæsonen.

Endelig fremme?

Hvis I ved ankomst til boligen finder alvorlige mangler, som afviger fra vores beskrivelse på hjemmesiden, bedes I tage kontakt til udlejer eller os på telefon 3315 1313 eller på info@Escapeaway.dk. Escapeaway har telefontid mandag til torsdag fra kl. 8:30 til kl. 17:00, fredag fra kl. 8.30 til 15:00 og om lørdagen fra kl. 15:00 til kl. 19:00 over sommeren. I juli måned holder vi også åbent om søndagen fra kl. 9:00 til kl. 13:00.

Hvad er vigtigt at have med hjemmefra?

Husk at printe jeres opholdsbevis samt kørselsvejledning og medbring begge dokumenter til Italien. Med hensyn til inventar i ferieboligerne, så er køkkenerne som regel meget spartansk udstyrede. Det er således sjældent, at man finder en god skarp kniv eller en osteskærer, ligesom vinglas også kan være en mangelvare til trods for, at man befinder sig i vinens hjemland. Ting som salt/peber, sukker, opvaskebørste, sæbe og toiletpapir bør ligeledes medbringes. Viskestykker og karklude kan man heller ikke altid være sikker på at finde i boligen. Så måske det også skal i kufferten?

Hvad skal du købe med hjem fra Italien?

Det er herligt at mindes sin ferie med lokalt håndværk eller andre specialiteter. Og i Italien er det oplagt at mindes ferien med souvenirs i disse kategorier, for i alle regioner af Støvlelandet finder du specialiteter, som netop den enkelte region eller det enkelte område, er kendt for. Er du på ferie i området omkring Genova, bør du have den grønne pesto og trofie (pasta) med hjem, fra Sardinien er det en klassiker at hjembringe en flaske Mirto (sardisk likør lavet på bær), fra Venedig er det uundgåeligt at købe lidt Murano-glas, fra Toscana bør du unde dig selv og dine nærmeste de kendte småkager Cantuccini og dessertvinen Vin Santo og fra Piemonte er nogle af de skønne rødvine fra Barolo-vindistriktet et must i din kuffert. Derudover finder du et væld af lædervarer, tekstiler og andre delikatesser overalt i landet.

Italiens geografi

Det støvleformede land strækker sig ind i Middelhavet, herunder Adriaterhavet, Det Ioniske Hav, Det Liguriske Hav og Det Tyrrhenske Hav. I det bjergrige nord grænser landet op til Frankrig, Schweiz, Østrig og Slovenien. På den anden side af Adriaterhavet finder man Kroatien, det tidligere Jugoslavien og Albanien. Italien omfatter også flere betydningsfulde øer, herunder Sicilien, Sardinien, Capri og Elba.

Længst mod nord er landskabet overvejende bjergrigt, med Alperne og Julian-alperne der strækker sig fra Genova til Trieste. Man finder flere dejlige dale blandt de høje bjerge. Maggiore-søen på grænsen til Schweiz, er en af de smukkeste destinationer i Italien. Umiddelbart mod syd finder man dalen omkring floden Po, hvilket udgør det mest lavtliggende område, som også er meget industrialiseret og tæt befolket.

Italiens rygrad dannes af Appeninerne, som strækker sig fra Genova, og helt ned til den fodbold, som man finder hængende over snuden af Calabrien. De rullende og kultiverede bakker, der er så typiske for Toscana, finder man i halvøens centrale regioner, hvor der er en stærk kontrast til det tørre og mindre frodige syd.

Italien har desuden tre aktive vulkaner; Stromboli på de Æoliske Øer, Vesuv i nærheden af Napoli samt Etna på Sicilien.

Turistinformation

På Italiens turistbureaus hjemmeside kan du blandt andet finde en omfattende linksamling over relevante italienske turisthjemmesider. Turistbureauets hjemmeside har derudover afsnit med oplysninger om Italiens kunst, historie og natur. Herunder er der f.eks. en komplet liste over Italiens naturparker. Du kan også mere om emner som f.eks Italiens mange varme kilder og gastronomi.

Hvornår skal du rejse til Italien?

Det kommer naturligvis an på hvad formålet med din rejse til Italien er, men skal du besøge storbyerne og de store seværdigheder, anbefaler vi at du rejser til Italien i foråret eller efteråret. I disse sæsoner er landskabet smukt, temperaturerne er behagelige og der er relativt få menneskemængder. Juli og august er måneder hvor Italienerne tager til stranden eller op i bjergene og det er der en grund til, da det er meget varmt i byer som Rom og Firenze. I sommermånederne er mange mange butikker og virksomheder lukket, så rejser du til på storbyferie til en by som Rom, er der begrænset muligheder for shopping.

Fly

Rom og Milano håndterer det meste af den internationale flytrafik, selvom det f.eks. også er muligt at flyve til Napoli og Venedig, Bergamo, Catania, Firenze, Genova, Bolonga, Verona, Pisa, Napoli, Palermo og Cagliari. Der er desuden mange lokale flyforbindelser. Leonardo da Vinci, også kendt som Fiumicino, er lufthavnen vest for Rom, som primært håndterer international trafik. Ciampino mod sydøst er mindre og servicerer mange indenrigsfly samt forbindelser til Europa.

Indenrigsfly

8km nordøst for Napoli finder man Capodichino, som forbinder hele det sydlige Italien. Firenze har to lufthavne; tættest på er Amerigo Vespucci, som primært har indenrigsfly, og nærmere Pisa finder man Galileo Gelilei, som har internationale forbindelser til bl.a. London, Paris, München samt de større italienske byer. Milanos lufthavn, Malpensa, håndterer mange internationale flyvninger, og ligger ca. 50 km nordvest for byen, mens lufthavnen, Linate, ligger meget tættere på, og primært håndterer indenlandske fly og kun enkelte europæiske strækninger.

Tog og bus

Fra Rom, Firenze, Venedig, Trieste, Genova, Bologne, Torino, Brescia, Milano samt de nordligste byer, er det muligt at tage non-stop busser til mange europæiske byer. Jernbanen er et populært transportmiddel, netværket er omfattende, pålideligt, hurtigt og relativt billigt. Ankommer du fra Europa, vil du uundgåeligt nyde det spektakulære landskab gennem alperne fra Østrig, langs Maggiore-søen i Schweiz, fra Frankrig via Monaco, samt de smukke Julian-alper ved ankomsten til Trieste fra Slovenien. Der er også en forbindelse fra Istrien i Kroatien langs Dalmatiens kyst.

Vejene følger tilsvarende ruter og er lige så smukke. Der er grænseovergange til Østrig, Schweiz, og Frankrig, og disse er rene formaliteter, mens grænseovergangene til Slovenien og Kroatien kan være mere besværlige. Vejene er af en fremragende kvalitet, der er mange grænseovergange som er døgnbemandede, mens de alpine ruter kan være mere komplicerede.

Der er bilfærger til Grækenland fra både Brindisi og Venedig, til Tyrkiet, Albanien og Kroatien fra Venedig, til Tunisien og Malta fra Napoli, og til Spanien fra Genova.