Ferieboliger og hoteller i Venosa

Venosas borg Vinmarkerne ved Venosa
 
Kun ophold
+Fly & ophold
Nyhed
Loading
Loading
Voksne
Børn
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Værelse / lejlighed 1
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Venosa er en by på omkring 10.000 indbyggere i den nordlige del af regionen Basilicata. Et besøg i byen kan kombineres med den nærliggende by, Melfi, eller med Frederik d. 2’s borg, Lagopesole på vejen til Potenza.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Calabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol Umbrien Veneto Kort over Italien

Horats "grib dagen"

Venosas største søn er den skattede romerske digter Horats, der blev født i byen år 65 før vor tid. Hans statue pryder i dag en af byens mange hyggelige pladser, og på en husmur gengives den berømte vending ”carpe diem” – ”grib dagen”. Her kan man læse citatet i sin fulde længde, sammenhængen er, at morgendagen nok ikke bringer andet end ulykker, så det gælder om at udnytte dagen i dag.

Normannisk monument

Tusind år efter Horats' tid valgte de legendariske normanniske fyrster, Altavilla-slægten, Trinità-kirken i Venosa til gravkirke. Her gravlagde man fire af de syv Altavilla-brødre, der på skift styrede det normanniske rige i Syditalien. Kirken, der allerede dengang var gammel, står endnu som et monument over normannernes gyldne periode.

Læs mere om Venosa

Fortiderne mødes

Den romerske og normanniske fortid mødes i den arkæologiske park i byens udkant, hvor også Trinità-kirken ligger. Her er der en rest af en romersk arena og et stort område med strukturerne af en romersk by med enkelte bevarede mosaikgulve. Normanner-kirken fremstår i dag som et virvar af alting. Gennem gulvet er der nogle steder gravet ned til en kirke fra romertiden, andre steder helt ned til rester fra førkristen tid. Der er kalkmalerier der stammer helt fra 1000-tallet, og under en knælende normannisk ridder ligger Robert Guiscards grav. Han var Altavilla-slægtens mest fremragende og ryggesløse repræsentant. Han døde midt i forsøget på at erobre det byzantinske kejserrige, og han har lagt navn til gader, hoteller og restauranter overalt i Syditalien. Og her ligger han altså.

Ufuldendt stort projekt

Det mest fascinerende ved hele parkområdet er den ”Ufuldendte kirke”, der ligger i forlængelse af Trinità-kirken. Den er vel påbegyndt til ære for Altavilla-slægten, som imidlertid havde forlagt residensen til Palermo, inden kirken blev færdig. Nu står den halvfærdig i det åbne land med en masse detaljer, der viser hvor stort projektet var tænkt: Antikke lånesøjler, normanniske søjler med de karakteristiske groteske figurer, relieffer med David-stjerner og korsfarersymboler.

Sindig og rolig

Byen selv er som resten af regionen Basilicata sindig og rolig, nærmest sløv. Den byder på dejlige små pladser og i tilgift en domkirke i sydlig renæssancestil samt Aragoneser-borgen, en stor befæstning fra 1470, der også rummer Venosas arkæologiske museum (”Aragonesisk” kalder man hernede borganlæg fra det spanske herredømmes periode).

Vinhøstfest

Hvert år omkring midt/ultimo september afholdes der en flere dage lang vinhøstfest i byen med underholdning og smagsprøver for deltagerne - turister er naturligvis velkomne til at tage del i festlighederne.

* Altavilla er det italienske navn for den normannerslægt, man i danske beskrivelser normalt vil se omtalt med dens franske navn Hauteville-slægten. På dansk ville det være ”Højby”.

Skjul teksten
 
 
search map