Grottaglie, Apulien Grotterne ved Grottaglie

 
Kun ophold
+Fly & ophold
Nyhed
Loading
Loading
Voksne
Børn
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Værelse / lejlighed 1
Alder på børn på hjemrejsetidspunktet
Flere søgemuligheder
0
Henter indhold

Unikt

Det er da også i disse kløfter, at store dele af byens historie står beskrevet, idet grotterne i kløfterne gennem størstedelen af byens historie har været beboet og benyttet helt frem til det 18. århundrede. Området er siden 2005 indlemmet i et område, der kaldes Parco regionale della Terra delle Gravine, og adskiller sig fra resten af Europa ved at være unikt i sin koncentration af bebyggelser i klippehuler og arkæologiske fund og en betagende naturrigdom.

Helstøbt oplevelse

Området er rigt på ler og tufsten, og man har derfor i nyere tid udledt disse naturmaterialer af jorden. Dette stoppede man dog med i 1960’erne, hvorefter området for en tid stod urørt hen. I denne periode blev det desværre benyttet til bortskaffelse af diverse skrald – en tendens man siden har prøvet at gøre op med, da man har erkendt områdets historiske værdi. Da man forlod området og overlod det til moder natur, gjorde hun sit for at genskabe den rige fauna og flora, man i dag ser, og som i allerhøjeste grad bidrager til en helstøbt oplevelse omgivet af fyrretræer, oliventræer og den typiske kombination af bl.a. myrte, vild rosmarin og vild timian, der til sammen kaldes for ”macchia mediterranea”.

Grotter og kløfter

Nogle af grotterne er mere kendte end andre og de varierer naturligvis i størrels. Det samme gør kløfterne, som har lagt navn til grotterne. Blandt de meste besøgte kan nævnes ”gravina Riggio” (gravina betyder kløft) og ”cave Fantiano” (cave betyder huler – denne hule kaldes også” lama Infantiana” – lama betyder også klinge), ”gravina Fullonese” (også kaldet ”Foranese”) og ”lama dei Pensieri” (også kaldet ”Casalpiccolo” eller ”S. Biagio”).

Sjældne sommerfugle

Disse århundredegamle og meget tydelige aftryk i naturen gør området til et yderst interessant og vellidt besøgsmål, både for den historieinteresserede og for den glade vandrer, samt for naturinteresserede, da man eksempelvis finder en del meget sjældne sommerfugle i området.

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Calabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol Umbrien Veneto Kort over Italien

Gravina di Riggio

Ca. 4 km fra Grottaglie i nord-vestlig retning finder man kløften Riggio, som er den mest spektakulære af dem alle. Den ligger i en dyb dal omgivet af en hel særlig vegetation og afhængig af nedbøren med et eller flere vandfald og en mindre sø og en bæk, der også varierer i størrelse alt efter mængden af regn.
I kløften ses tydelige tegn på fænomenet: at bo i en grotte, som stammer fra forskellige tidsaldre. Bla. ses flere hulegrave fra før Kristus,og der er levn fra græsk-romersk tid i form af murværk samt graffiti og potteskår. Fra nyere tid – Middelalderen – ses bl.a. en hule, der har fungeret som kirkerum, udført med fresker. Af særlig interesse kan nævnes “il Caggione”, en rund kløft, der er beliggende tæt ved vandfaldet, og hvor der ses tydelige tegn efter en forhistorisk landsby.

Gravina di Fantiano

Kløften Fantiano er beliggende lige syd for Riggio og er omkranset af en fyrreskov. Kløfter rummer ældgamle grotter, der har fungeret som bebyggelse og senere som husly for hyrderne.

Lama del Fullonese

Fullonese befinder sig vest for byen og er den af kløfterne, der har lidt størst skade ved tilblivelsen af den nuværende bebyggelse, men det er også den kløft, der har været beboet længst op i tiden. ”Fullo” betyder ”tintore” (en farver) og kommer sig af, at der nær kløften boede en gruppe hebræere, der havde som profession at indfarve ting. Klippelandsbyen rummede i sin storhedstid tre klippekirker og lå i flere plan.

Lama dei pensieri

Dette er en mindre kløft beliggende syd for byen og er kendetegnet ved meget ujævne klippevægge, der ikke hælder. Kløften rummer interessante tegn efter det liv, der har været ført i grotterne gennem forskellige tidsaldre, og da den rummer flere grotter i forskellige plan, ved man, at den har udgjort en landsby bestående af ca. 20 grotter, som man kom frem til via en trappe udhugget i klippen. I dag mangler flere af grotterne deres facade grundet sammenstyrtninger gennem tiden og mangel på vedligeholdelse, efter de er blevet forladt. Man aner dog stadig den oprindelige bebyggelse, hvor hvert ’hjem’ var centreret omkring et enkelt rum og en lille plads fortil. I bunden af kløften ligger et kirkerum – under jernbanebroen – der er udført med hulemalerier på klippevæggen.

Aktiviteter i området

Et så unikt område indbyder naturligvis til adskillige aktiviteter. Således afholdes der både kulturelle arrangementer i kløfterne, og der organiseres udflugter og guidede ture. Men der er også dem, der kommer her for at dyrke Free Climbing og udforske de mindre tilgængelige underjordiske grotter ved hjælp af klatreudstyr.

 
search map