In-Italias nyhedsbrev

Bliv klogere på Italien: Bæredygtig ferie

Er du også med på den økologiske bølge og kunne godt tænke dig at gennemføre din vision om at leve på ’rent økologisk’, så kan du vælge at bo og spise økologisk på din næste ferie til Italien ved at bestille din Italiensferie gennem In-Italia. Vi tilbyder nemlig overnatning på flere gårde, hvor der er økologisk produktion, hvor man har indrettet sig efter økologiske principper eller hvor man tilbyder økologiske produkter.

Af Caroline Qvist Abel, In-Italia

Vi kalder det økologisk, i Italien skelner man mellem hvad det er, der er økologisk, før man navngiver det. Den økologiske tendens går således under navnet ecologico eller eco, mens fødevarer benævnes biologico eller bare bio.

Et økologisk måltid

Det er oplagt at beskæftige sig med fødevarer, når vi taler økologi, og for at finde fødevarerne skal man helt ned i jorden, hvor afgrøderne oftest gror. I Toscana, uden for San Gimignano, finder man Agriturismo il Castagnolino, hvor de bl.a. anvender egne økologiske råvarer på deres lille spisested på gården. Det samme gør sig gældende på det lille eksklusive Tenuta di Pieve a Celle ved Pistoia og på Podere il Poggiolo i Rufina, hvor man selv dyrker jorden og forarbejder fødevarerne til glæde for gæsterne. Vender vi blikket længere sydover, finder man for enden af den ombejlede Amalfikyst Azienda Agricola Barone Antonio Negri, hvor man kan indtage et økologisk måltid, der fremstiller de selv deres økologiske mozzarella, charcuteri, olivenolie, vin, grøntsager, kiks og kager, mm. En sejltur væk, på Sicilien, kan vi tilbyde et sandt paradis for livsnydere på Torre Marabino, hvor man i restauranten kan nyde stedets egne økologiske produkter og fremragende vine. Det samme gør sig gældende på La Collina dei Nebrodi også på Sicilien, hvor de gør en dyd ud af at anvende egne og lokale økologiske produkter i tilberedningen af maden.

En god økologisk start på dagen

I Norditalien kan man vågne op til en økologisk morgenmadsbuffet både på vinslottet Villa Cornarea og på møllen B&B Fior di Farine, begge beliggende i Piemonte. På Urbino Resort i Marche er man omgivet af et 360 hektar økologisk landbrug, som man finder smagsprøver af til morgenmaden, det samme gør sig gældende på Hotel RivaLago ved Iseosøen i Lombardiet.

Økologiske råvarer

Mange steder kan man også få lov at forsyne sig med økologiske grøntsager fra ejernes egne haver, dette lader sig eksempelvis gøre under et besøg på Molino di Giusi i Ligurien, på Agriturismo Flora i Toscana og på Agriturismo Le Magnolie i Abruzzo.

Økologisk Olivenolie

Økologisk olivenolie finder man efterhånden på rigtig mange af vore gårde, bl.a. i UmbrienPodere le Olle og i Apulien på Masseria La Macchiola. Det samme er tilfældet på Agriturismo Le Magnolie i Abruzzo, der oven i købet har vundet flere guldmedaljer for deres olivenolie. Her er hele produktionen af afgrøder for øvrigt også økologisk, og det vil sige man også spiser økologisk i restauranten.

Økologisk vin

Ønsker du at købe og smage økologiske vine under din ferie, kan du i Toscana besøge vingården Cantine Cesani ved San Gimignano, hvor man er i færd med at opnå en økologisk certificering, også på de medalje-vindende vine. På Fattoria Castellina ved Capraia e Limite har man gennem flere år lavet og solgt økologiske vine. I Lazio finder man økologisk vin og andre indbydende produkter på gården Agriturismo Cerqueto, mens man på Sicilien kan smage guldvindende økologisk dessertvin, nemlig Moscato på den ovenfor nævnte Torre Marabino.

Økologisk dukkert

Man kan også udvide sit økologiske koncept, og gå efter en økologisk dukkert. Følgende steder anvender eksempelvis ikke klorvand, men enten saltvand eller naturligt kildevand i pølen: Villa La Volpaia i det nordlige Toscana, Hotel Maga Circe ved San Felice Circeo i Lazio og Hotel Splendid La Torre på Sicilien. På Collalto Agriturismo i det nordlige Veneto har man endda taget skridtet videre og tilkaldte schweiziske specialister for at bygge en økologisk pool, hvor man lader naturlige planter om at rense vandet.

Økologisk og miljørigtig indretning

Eller hvad med at bo i økologiske og miljørigtige materialevalg. I Milano har man på Hotel La Residenza taget det fremtidsrettede skridt og gennemført en renovering for at få et økologisk hotel, samtidig med at man har indført økologiske råvarer på morgenmadsbuffeten og i café-restauranten. På Torre Rossa i Ligurien har man sat lejlighederne i stand med økologiske og miljøvenlige materialer, og til indretningen er der udelukkende brugt produkter af naturfibre. I det nordlige Toscana finder man Hotel Arcobaleno, der også opfordrer til en økologisk livsførelse under ferien og derfor ikke anvender engangssæber og bl.a. sørger for grundig affaldssortering. I Marche har ejerne af Agriturismo Colle Regnano indrettet deres restaurant efter økologiske og miljøvenlige principper over sommeren 2011.

I det sydlige Lazio godt på vej mod Campania finder man et EcoWorldHotel, La Voce del Vento B&B, der nemlig er tildelt dette føromtalte kvalitetsstempel for at føre stedet efter økologiske principper. Også i Abruzzo finder man økologiske produkter i indretningen, nemlig på det enestående hotel Sextantio Albergo Diffuso, hvor sæber m.m. er af egen økologiske produktion.

Miljøvenlig drift

Næste skridt på den økologiske og miljøbevidste fremmarch er at beskæftige sig med driften. På Il Trebbiolo Relais i Toscana har de taget dette skridt, og producerer siden 2010 sin egen energi i form af elektricitet og varme via et solsikke- og soyaolieanlæg. Årsagen er, som de selv siger, ganske simpel: af respekt for miljøet. Og siden de har indført denne selvforsynende energi, har de også kunnet opvarme poolen.

Som vi netop har gennemgået, er det muligt at fokusere på en bæredygtig ferie på mange planer, lige fra morgenbordet til den tiltrængte dukkert i svømmebassinet. Nu er der bare tilbage, at beslutte sig for, hvor økologisk årets ferie skal være. God tur.