Attraktioner & Seværdigheder i Rom

Få byer i verden kan præsentere så mange top-seværdigheder og attraktioner som Rom

Roms seværdigheder hører til i den helt tunge liga. Læs om Coloseum, Trevifontænen, Den Spanske Trappe, Vatikanet og de mange andre attraktioner i Rom her.

Vatikanet - Peterskirken

Noget af det første man får øje på, når man nærmer sig Rom, er Michelangelos imponerende kuppel på Peterskirken. Den kan ses på lang afstand, og når den ligger badet i projektørlys mod en stjernebelyst nattehimmel, må selv inkarnerede ateister overgive sig. Turister fra hele verden står gladeligt i kø fra tidlig morgen, for at få adgang til de hellige haller, og er man rigtig heldig, kan man blive velsignet af Paven. Større bliver det ikke i Italien…
>>> Læs mere i vores artikel om Peterskirken her

Vatikanet - Vatikanmuseet / Musei Vaticani

Vatikanmuseet er et af de mest besøgte i hele verden. Det ligger i den lille Vatikan-stat i umiddelbar nærhed af Peterskirken, men har sin egen indgang et stykke derfra. Vatikanmuseet rummer skatte nok til et helt livs studier, men på et par timer kan man med lidt god vilje nå det vigtigste, hvis ikke tiden tillader mere. Blandt museets største attraktioner er skulpturerne Apollon fra Belvedere – også kendt som Belvedere-torso’en og den fantastisk velbevarede skulpturgruppe Laokoon. Man må heller ikke gå glip af maleren Rafaels værelser, Stanze di Raffaello, men attraktionen over dem alle er naturligvis Michelangelos verdensberømte fresker i Det Sixtinske Kapel.
>>> Det anbefales at bestille billetter på forhånd for at undgå den lange kø her.

Colosseum

50.000 romere strømmede gennem byens smalle gader og frem mod det imponerende Flaviske Amphiteater. Trængslen var enorm, forventningerne store og der blev indgået utallige væddemål inden dagens blodige gladiatorkampe. Gennem de i alt 80 indgange blev tilskuerne hurtigt fordelt efter stand og køn under det store skærmende solsejl. Til sidst gjorde selveste Kejserens sin entré, og forestillingen kunne begynde i Dødens Arena.
>>> Læs mere i vores artikel om Colosseum her

Forum Romanum

Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig Romerrigets umådelige storhed, når man står ved rækværket oppe på Capitol og kigger ud over det der var hele verdensrigets centrum, nemlig Forum Romanum. Øjet drages automatisk mod de imponerende triumfbuer og den store paradegade Via Sacra, som dannede rammen om de romerske hærskarers triumftog, når de vendte sejerrige tilbage efter endnu et erobringstogt.
>>>Læs mere i vores artikel om Forum Romanum her

Den Spanske Trappe / Piazza Spagna

Den Spanske Trappe kræver ingen nærmere præsentation. Den hedder i virkeligheden Scalinata della Trinità dei Monti efter den kirke, som ligger oven for den berømte trappe. Men i daglig tale omtales den altid som Den Spanske Trappe – eller Piazza Spagna, - altså den spanske plads på italiensk. Dette navn er opstået fordi det palads, som tidligere var residens for den spanske ambassadør, ligger på den store plads for foden af trappen og hvor man også finder den berømte fontæne af Pietro Bernini. Det spanske islæt er der ikke mange som tænker over i det daglige, hvor trappen primært benyttes som ”opholdsstue” af de mange turister.

Trevifontænen / Fontana Di Trevi

Hvem husker ikke de forførende billeder af Anita Ekberg, som bader i Trevifontænen i Fellinis film ”La Dolce Vita”. Hvis ikke fontænen allerede var berømt, ja så blev den det unægtelig. Det storslåede barokspringvand stammer fra midten af 1700-tallet og er opført på gavlen af Palazzo Poli. Vandet kommer fra den antikke akvædukt Acqua Vergine, som blev opført af Agrippa i år 19 e.Kr. Der er tradition for, at man kaster en mønt i springvandet, for at være sikker på at komme tilbage til Rom, men husk, det skal være over venstre skulder. Pengene – over en million kroner om året – går til velgørende formål, og støtter bl.a. Caritas og Røde Kors. Apropos rødt, smed en ukendt mand for år tilbage rød farve i fontænens ellers azurblå vand, så det hele i løbet af få minutter blev farvet rødt. Det vakte naturligvis stor opstandelse både blandt romere og turister og historien gik verden rundt.

Piazza Navona

Piazza Navona der også går under navnet Roms dagligstue og er uden tvivl en af de mest populære pladser i Rom. Foruden de mange restauranter og vinbarer er det også her byens kunstnere holder til. Pladsen er udsmykket med tre fontæner, hvoraf Berninis Fontana dei Quattro Fiumi (de fire floders fontæne) er den mest berømte. Piazza Navona har fået sin karakteristiske ovale facon, fordi den er bygget oven på Domitians antikke stadion, hvis rester stadig kan ses på nordsiden. For efterhånden mange år siden kunne pladsen fyldes med vand, så datidens herskaber kunne køre rundt med hestevogne og fornøje sig selv og hinanden. I 1937 var det ved at gå helt galt. Bystyret havde besluttet, at man ville forbinde broen Ponte Umberto I med Roms hovedgade Corso Vittorio Emanuele II ved at bygge en vej lige tværs gennem Piazza Navona. Heldigvis besindede man sig i sidste øjeblik, og førte den nu stærkt befærdede vej Corso del Rinascimento uden om pladsen.

Pantheon

På Piazza della Rotonda midt i Roms historiske centrum, finder vi den bedst bevarede antikke bygning i Rom, nemlig det runde tempel Pantheon. Templet blev ombygget til sin nuværende form under kejser Hadrian (120-125 e.Kr.) og er helt enestående. Det er perfekt proportioneret, og teknisk set er det helt unikt. Bl.a. er den imponerende kuppel støbt i romersk beton, som er iblandet pimpsten, for at gøre konstruktionen lettere og lettere jo højere man kom op mod den 9 meter store åbning i kuplens top, som også udgør Pantheons eneste lyskilde. Det er en helt særlig oplevelse at stå under kuplen og opleve både solens stråler, som kaster en eventyrlig lysstribe ned gennem oculus, den store åbning, men også at opleve regn eller sågar sne, som daler stille ned mod Pantheons gulv, hvor der naturligvis er konstrueret et sindrigt afløb. Man mener at årsagen til at Pantheon har overlevet i næsten 2.000 år skyldes, at det fra omkring 600-tallet er blevet benyttet som almindelig kirke, og bl.a. rummer nogle italienske kongegrave.

Engelsborg / Castel Sant' Angelo

Engelsborg, som vi kalder den på dansk, hedder Castel Sant’Angelo på italiensk. Den er oprindelig opført som mausoleum for den romerske kejser Hadrian i år 135 e. Kr. Den blev taget i brug efter kejserens død og var i en årrække det sidste hvilested for Roms kejsere. Omkring år 400 blev Engelsborg omdannet til en regulær fæstning, da byen i de år var under voldsomme angreb. Efter Romerrigets fald blev Castel Sant’Angelo kastebold mellem Paven og byens magtfulde familier – men det endte med, at Vatikanet overtog bygningen omkring år 1300. I den forbindelse fik Paven opført den hemmelige gang, som forbinder Vatikanet og Engelsborg. På den måde kunne han flygte, hvis der var fare på færde, og i de år blev Engelsborg omdannet til et luksuriøst pragtpalads. I dag er den en yndet turistattraktion, og udsigten over Rom fra den store terrasse på taget er fantastisk. Der er sikkert også en del, der forbinder Engelsborg med operaen Tosca, for det er netop her sidste akt af dramaet udspiller sig. I 2011 dannede Engelsborg en spændende kulisse, da operaen blev opført on location i direkte TV med BBC. Hvem husker ikke da sangerinden Floria Toscas elsker Mario Cavaradossi i skikkelse af Placido Domingo blev skudt og Tosca som blev sunget af Catherine Malfitano efterfølgende kastede sig i floden Tiberen. Det var et drama der gik over i historien…

Sandhedens Mund / Bocca Della Verità

Sandhedens mund er en af Roms forholdsvis ukendte men alligevel rigtig fine seværdigheder. Den befinder sig i den fine søjlegang ved indgangen til kirken Santa Maria in Cosmedin. Og hvad er Sandhedens mund så ?? Ja i virkeligheden er det et antikt brønddæksel, der er udformet som et ansigt med en åben mund. I middelalderen blev den benyttet som en form for en løgnedetektor, og har faktisk samme funktion i dag, selv om konsekvenserne måske er knapt så dramatiske. De fleste ser dog alligevel en anelse bekymrede ud, lige inden de stikker hånden ind i munden, for rygtet siger nemlig, at hånden bliver bidt af, hvis man taler usandt.

En gammel skrøne fortæller, at en romersk embedsmand var blevet i tvivl om sin unge kones troskab. Han forlangte derfor, at hun skulle bevise sin uskyld, ved at stikke hånden ind i Sandhedens mund. Der var stort tilløb til begivenheden, og lige inden hun skulle stikke hånden ind i munden, brød en ung mand ud af folkemængden, tog hende i sine arme og kyssede hende. Efterfølgende siger han så ”hvordan kan nogen dog mistænke en så yndig ung kvinde”. Da den unge hustru efterfølgende skal gennemføre den skræmmende handling erklærer hun, at foruden den unge mand og hendes husbond havde hun aldrig kysset andre…

Knoglekirken – S. Maria Della Concezione

En af Roms mere særprægede attraktioner er kapucinerkirken S. Maria della Concezione. Den ligger på hjørnet af Via Veneto og Piazza Barberini, som prydes af Berninis smukke Tritonfontæne – men læg også mærke til den fine lille Bifontæne, som bærere Barberiniernes våben – bien.
Kirken i sig selv er ikke meget anderledes end mange af Roms øvrige kirker, men går man en tur ned i krypten, åbner der sig en helt anderledes verden. Her finder man nemlig knogler og hjerneskaller fra ca. 4.000 afdøde kapucinermunke, som danner dekorative mønstre på væggene og bl.a. også er anvendt som lysekroner eller er opstillet i tableauer i den traditionelle ordensdragt.

Katakomberne

De fleste af Roms underjordiske katakomber stammer helt tilbage fra de første kristne begravelser, som fandt sted i det 1. og 2. århundrede e. Kr. Katakomberne er udgravet i den vulkanske tuf og flere er i helt op til 4 etager. De døde blev anbragt i de såkaldte loculi, som er små nicher, hvor der kunne ligge 2-3 lig. Mange af katakomberne er smukt udsmykket med fresker, og det er en fantastisk oplevelse at bevæge sig rundt i de smalle gange, mens de lokale guider fortæller den spændende historie. De fleste katakomber rummer op til flere kilometer labyrintiske gange, og kun et fåtal er udforsket og tilgængelige for publikum. I selve Rom kan man bl.a. besøge St. Agnes katakomberne på Via Nomentana 349 under kirken af samme navn, men ellers ligger de fleste i Roms omegn, bl.a. langs den gamle romerske Via Appia Antica.

Katakomberne er åbne året rundt, og en guidet tur tager ca. ½ time. Husk at de fleste har lukket til frokost mellem 12 og 14:30, ligesom de fleste har en fast ugentlig lukkedag.

Ostia Antica – Roms Pompeji

En ferie i Rom er ensbetydende med en rejse i romernes verden. På trods af, at man nærmest er ved at falde over de mange imponerende ruiner i byens antikke centrum, er den ultimative drøm for mange dog stadig den antikke romerske by Pompeji, som blev begravet under vulkanen Vesuvs udbrud i år 79 e.Kr.

Det kan godt lade sig gøre at tage til Pompeji, da der nu er kommet hurtigtog mellem Rom og Napoli, - men det er fortsat en meget lang tur på ca. 500 km. Til gengæld er der ingen grund til at fortvivle, for Rom tilbyder faktisk et rigtig godt alternativ, nemlig den antikke romerske havneby Ostia Antica, som er ukendt for de fleste. Byen ligger 25 km sydvest for Rom, tæt på lufthavnen i Fiumicino, og kan nås med lokaltog fra Rom på kun godt en halv time.

I Ostia Antica finder man både teater, markedspladser, templer, Forum, badeanstalter, offentlige toiletter, begravelsespladser, offersteder, bagerier og beboelseshuse helt op i 3 etagers højde samt et utal af fine mosaikgulve, der fortæller om romernes dagligdag. Ostia Antica er på mange måder mere velbevaret end Pompeji, da byen ikke er blevet ødelagt, men dog som så mange andre steder, er blevet benyttet til byggemateriale og naturligvis også til egentlige skattejagter. De egentlige ”udgravninger” begyndte i starten af 1800-tallet og mange af de skatte, der er fundet i området, er udstillet i det fine lille museum.

Et besøg i Ostia Antica er en skøn dag på landet. Husk de gode sko, bekvemt tøj og gerne en madpakke og måske en lille flaske vin, for bedre rammer til en hyggelig picnic finder man ikke, selv om det officielt ikke er tilladt at spise i området.

Via Dei Fori Imperiali

Via dei Fori Imperiali er den gade i centrum af Rom, der går fra Piazza Venezia til Piazza Colosseum, hvor selve Colosseum også ligger. Gadens oprindelige navn var Via Triumphale og blev bygget i Benito Mussolinis regeringstid og indviet den 9. april i 1932.

>>>Læs mere i vores artikel om Via Dei Fori Imperiali her

Augustus' Villa

Her befinder man sig blandt Roms ældste monumenter. Kejser Augustus (der levede fra 63 f.Kr. til 14 e.Kr.) boede her og man kan nyde en skøn udsigt over Rom herfra. Kun fem personer ad gangen gives adgang til villaen, da de tilbageblevne ruiner ikke er så store. Adgangen til villaen er gratis når indgangsbilletten til Palatinerhøjen – Roms grønne oase - er betalt.

>>>Læs mere i vores artikel om Augustus' Villa her

Børnemuseet Explora

Børnemuseet Explora er grundlagt på baggrund af princippet; Leg som indlæring. Konceptet opstod i USA og der findes ca. 300 museer som dette over hele verden. Dette børnemuseum ligger i centrum af Rom og er primært henvendt til børn i alderen 0-12 år.

>>>Læs mere i vores artikel om Børnemuseet Explora her

Museum For Skærsildens Sjæle - Il Museo Delle Anime Del Purgatorio

Som navnet antyder, er dette et af de mere specielle museer i Rom. Museet ligger nær Castel Sant’Angelo på vejen Lungotevere Prati, som løber langs med Tiberen. Kirken som museet ligger i hedder Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio, og bliver også kaldt ”Milanos Lille Domkirke” på grund af dens lighed med domkirken i Milano, begge prægede af nygotik.

>>>Læs mere i vores artikel om Museet For Skærsildens Sjæle her