Peterskirken

Toscana Sardinien Sicilien Abruzzo Aosta Apulien Basilicata Calabrien Campania Emilia-Romagna Friuli Lazio Ligurien Lombardiet Marche Molise Piemonte Sydtyrol Umbrien Veneto Kort over Italien
Schweizergarden Fodboldstemning ved Pavens søndagsbøn Den tidligere pave Benedikt 16. Kig ned i Vatikanets have
Henter indhold

Peterskirken - Basilica di San Pietro in Vaticano

Vi har alle hørt om den imponerende Peterskirke - centrum for den romersk-katolske kirke. Den ligger i Vatikanstaten i Rom og er et af de helligste steder for kristendommen. Man siger, at den fik sit navn efter Sankt Peter - én af Jesu disiple, der netop her blev korsfæstet og i følge overleveringer ligger begravet under hovedalteret.
Find din feriebolig eller dit hotel
Hvor vil du hen?
Hvornår vil du afsted?
Hvor mange personer?
 

Påbegyndelsen af kirkens opførelse fandt sted i 1506 og den blev først indviet i år 1626. Kirken har været igennem mange hænder, da det i første omgang var arkitekten Bramante, der fik til opgave at opføre kirken, men han døde i 1514. Derefter overtog den berømte maler og arkitekt Raphael opgaven, men han døde i 1520 og der opstod en pause i byggeriet. Derefter påbegyndte arkitekten Sangallo, der var én af Raphaels medarbejdere, det på ny. Han døde dog i 1546 og efter stor overtalelse fra Paven, overtog den berømte kunstner Michelangelo arbejdet. Han fik frie hænder og efter at have viet de sidste 17 år af sit liv til projektet, blev det overtaget af Giacomino delle Porta, der gjorde kirken helt færdig.

Pavens søndagsbøn

Peterskirken er Pavens hovedsæde. Paven er biskop af Rom og lederen af den romersk-katolske kirke. Hver søndag, vel at mærke når Paven er i landet, velsigner han den fremmødte befolkning. Denne velsignelse foregår fra et vindue i hans egen bolig - sidebygningen til selve Peterskirken- ud over Peters pladsen, der som oftest er fyldt med mennesker. I sommermånederne bor han på sit sommerresidens Castel Gandolfo og messen finder derfor sted herfra.

Inde i kirken

Det er billedhuggeren Bernini, der har sat det største præg på kirkens indre. Den er overdådigt udsmykket med ikke mindre end 44 altre, 395 skulpturer, 778 søjler og 135 mosaikker.

Der er 5 store porte ind til kirken, hvoraf den ene er den Hellige Dør Porta Santa. Netop denne dør er tilmuret fra indersiden af kirken og bliver kun åbnet i jubelårene, hvor Paven under en stor ceremoni fjerner den første sten. Det godt 200 meter lange kirkegulv fører én op mod korrundingen, hvor Berninis Cattedra, Peters trone, bæres af fire kirkefædre.

Til venstre for indgangen er dåbskappellet med den imponerende store døbefont, der især om søndagen er velbesøgt. I den højre del af skibet finder vi Michelangelos Pietá. Michelangelo var blot 23 år da han skabte denne marmorskulptur af Jomfru Maria, der bærer Jesu legeme på sit skød. Der findes flere end 100 grave i kirken, hvoraf 91 er pavegrave.

Tur i kuplen

Bygningen 136 mete høj, inklusiv kuplen. Kuplen er det sidste store værk af Michelangelo inden hans død. Kuplen har en diameter på godt 43 meter og svalegangen rundt i kuplen hviler på 4 søjler.

I kuplen er der i alt 16 små vinduer og den er prydet med smukke mosaikker af den italienske tegner Cavalier D´Arpino. Det er muligt at komme op i selv kuplen ved at gå 330 trin op ad en smal trappe. Herfra er der en helt fantastisk udsigt over hele Vatikanstaten og Rom.

ferieboliger
Tab 6
Tab 5

Populært i Rom

Terrazza Giubbonari

Rom

Lejligheden Terrazza Giubbonari ligger i den hyggelige gade af samme navn, blot to minutters gang fra Campo de' Fiori. Der er to tagterrasser på ialt ca. 80 m², hvorfra man har en vidunderlig udsigt over Roms tage.

Appartamento Leopardo

Rom

Denne virkelig hyggelige toværelseslejlighed ligger i en af de små gyder i Trastevere. Den er velmøbleret, har gode køkkenfaciliteter, aircondition, opvaskemaskine og meget mere. Du vil føle dig hjemme.

Aurelia Residence

Rom

Tag familien med til Rom og bo tæt på Vatikanet, hvorfra du nemt kommer over Tiberen ind til bl.a. Piazza Navona og den Spanske Trappe. Når du er tilbage ved basen kan du slappe af i haven eller på din balkon.

Bestilling Favoritter0 Inspiration Rejsemål
DKK Skift valuta Skift sprog