Palio di Ferrara

Væddeløbet i Ferrara er, foruden at være det ældste ’Palio’ i verden, bemærkelsesværdigt fordi det er et hyldest-væddeløb og ikke et krigerisk væddeløb, som de kendte Palii i Italien ellers oftest er. Selve rammerne om væddeløbet ligner muligvis de øvrige væddeløb: byen iklæder sig festlige farver, fra de deltagende kvarterer, som iler til byens torv for at iagttage væddeløbet og for at fejre Renæssancen, som var en epoke for byen, idet Ferrara på den tid var en hovedstad.

Folkelig fest

Væddeløbet i Ferrara blev institutionaliseret af kommunen i 1279 som en folkelig fest, der var blevet påbegyndt allerede i 1259. Dengang skulle det afholdes to gange årligt; for byhelgenen Sankt Giorgio den 23. april og igen den 15. august til ære for Jomfru Maria. Væddeløbene foregik i en bestemt rækkefølge; først for heste, dernæst for æsler, dernæst for piger og endelig for drenge og hvem som helst kunne skrive sig op. Førstepræmien var en Palio (det vil sige et banner), mens anden og tredje pladserne blev belønnet med henholdsvis en pattegris og en hane.

Mange anledninger til væddeløb

Det traditionelle væddeløb for Sankt Giorgio blev afholdt langs Via Grande (i dag Via Ripagrande og Via Carlo Mayr) parallelt med Po flodens bredder. I 1391, da markisen Alberto d’Este vendte hjem fra Rom – hvor Paven havde overrakt ham en hædersbevisning, der ultimativt gav byen ret til at åbne sit eget universitet – blev der organiseret tre hestevæddeløb, et æselvæddeløb, to væddeløb blandt drenge og et blandt piger, i hans ære. Og således har byen haft for vane at fejre glædelige begivenheder med en række væddeløb, som alle er forblevet i den folkelige hukommelse – i en årrække mellem 1472 og 1505 fejrede man endog fødsler, bryllupper og statelige besøg med væddeløb. Og naturligvis kan man følge begivenhedernes gang i eksempelvis Palazzo Schifanoia, hvor nogle af løbene er afbilledet. I Renæssancen var væddeløbene meget omtalte, fordi selv adelsfamilier deltog med heste fra egne stalde, og således så man i 1466 kong Ferdinando af Napoli prøve kræfter med hastigheden på sine heste i Ferrara, i 1475 deltog markiserne Gonzaga med 19 heste og således fortsætter listen af berømmede deltagere. Fra 1598 træder væddeløbene i baggrunden og festlighederne antager mere karakter af maskebal. I midten af 1800-tallet ses kun sporadiske væddeløb, og først i 1967 genoptages de atter for alvor.

Løbet i dag

I dag afholdes løbene den sidste søndag i maj til ære for Sankt Giorgio. Begivenheden består af fire løb: det grønne pige-løb er dedikeret til San Paolo, det røde drenge-løb er dedikeret til San Romano, det hvide æsel-væddeløb til San Maurelio og endelig det gule (eller gyldne) hestevæddeløb som er dedikeret til San Giorgio. Væddeløbene afholdes mellem de fire af byens kvarterer, der ligger inden for bymurene: San Benedetto (hvid-azurblå), Santa Maria in Vado (gul-violet), San Paolo (hvid-sort) og Santo Spirito (gul-grøn). Og mellem de fire bykvarterer uden for bymurene: San Giacomo (gul-blå), San Giorgio (gul-rød), San Giovanni (rød-blå) og San Luca (rød-grøn).

Programmet

Programmet for Il Palio i Ferrara forløber nogenlunde således, at der i marts afholdes en pressekonference, der præsenterer løbene og deltagerne. I begyndelsen af maj samles man så i katedralen San Giorgio en lørdag aften for at velsigne bannerne, som skal gives til løbsvinderne og der tændes alterlys for Sankt Giorgio. Samme aften træder de otte kvarterer, repræsenteret af et fascinerende optog med musikere, bannerholdere, fruer og riddere, pager, våbenbærere m.fl frem foran repræsentanterne for byens hertuger, for herefter at samles ved katedralen.

Lørdagen efter afholdes der Antichi Giochi delle Bandiere og Antichi Giochi delle Bandiere Estensi. Dette er en slags indledende konkurrencer mellem kvarterernes yngre atleter, bannerførere og musikere, der kæmper om forskellige titler.
Lørdagen efter igen afholdes der et historisk optog, der finder sted under nattens klare stjerner og som snor sig gennem byens gader. Her er tale om et prægtigt optog med mere end 1500 deltagende, der iklæder sig autentiske dragter der illustrerer hvorledes byens borgere tog sig ud i midten af 1400-tallet. Optoget slutter ved Castello Estense, hvor hertugen gør sin entre på Piazza Castello efterfulgt af repræsentanterne for hertugskabet som herefter tager plads på balkonen. Traditionen foreskriver nu at de otte kvarterer efter tur udfører en prægtig koreografi der munder ud i den officielle tilmelding af de deltagende piger, drenge, æsler og staldkarle, heste og jockeyer til den efterfølgende weekends væddeløb.

Lørdagen før løbet afholdes der prøveløb, og endelig oprinder løbsdagen. Søndag eftermiddag begynder programmet med drengeløb – Corsa dei Putti; deltagerne skal være under 16 år og bo i Ferrara-provinsen. De løber to runder foran Corte Ducale. Dernæst er det pigernes tur – Corsa delle Putte, hvor reglerne er de samme. Så kommer man til æsel-væddeløbene, der afgøres på tre runder også foran Corte Ducale. Reglerne er som følger: hvis to æsler træder over målstregen samtidig afgøres løbet på baggrund af hovedets placering; hvis staldkarlen er til fods, tæller tiden til den sidste af de to (staldkarlen eller æslet) er over målstregen; hvis der ikke er nogen der er kommet over målstregen efter 20 minutter, tilskrives sejren til den der først gennemfører to omgange, eller én omgang, hvis det går rigtig trægt til. Man må ikke benytte spyd, sømbeslåede sko, pisk, kæp el. lign. Og endelig skal man bo i provinsen.

Afslutningsvis afholdes de klassiske hestevæddeløb, der afgøres over fire runder, hvor man ridder over målstregen fem gange. Starten frigives når alle heste bedømmes til at stå på lige linje. Tyvstartes der tre gange i træk diskvalificeres man. Der er meget præcise regler for hvilket seletøj heste må iklædes, for jockeyernes beklædning og naturligvis for hvorledes løbet afgøres. Til forskel for de øvrige løb, så må deltagerne gerne stamme fra andre regioner, blot de er over 18 år.

Transport – i bil, med bus eller til fods

Kommer man til Ferrara i bil, kan vi henvise til følgende parkeringspladser: ved Piazza Sacrati; Piazza St. Etienne; i Viale Cavour; Parcheggio Centro Storico (indgang fra Via Darsena), ved Piazza Travaglio og ved Diamanti (i Via Arianuova).
Kommer man til fods er der 20 minutters gang til Piazza Ariostea fra Viale Costituzione, Viale Cavour, Via Barriere, Corso Porta Po, Corso Biagio Rossetti og Corso Porta Mare. Endelig kan vi oplyse at man fra togstationen kan komme til centrum med størstedelen af busserne, der altså passerer forbi centrum.