Maria-fest og optog i Lanciano

Festività della Madonna del Ponte

Mariafesten i Lanciano udgøres af to selvstændige festligheder, nemlig et optog, hvor byen bringer gaver til Jomfru Maria**, og en tre dage lang byfest, septemberfesten. Begge festligheder knytter sig til en begivenhed tilbage i 1833. Byen ønskede sig to guldkroner til statuen af byens skytshelgen, Madonna del Ponte.

Tilladelse fra paven

Man samlede ind til formålet, og to præster gik på deres fødder den lange vej til Rom for at hente kronerne. Da de efter en måned kom tilbage, bragte byens borgere kronerne i samlet optog til kirken, hvor man kronede statuen med Maria og det lille Jesusbarn. Men de driftige præster havde tillige fået et brev med hjem, hvor paven gav tilladelse til at man afholdt septemberfest i byen. Således startede både traditionen med processionen til kirken og med den årlige septemberfest.

Jomfru Marias gaver

D. 8. september afholdes Il Dono, det betyder Gaven, en dag hvor alle bringer gaver til Marias statue. Gaverne bringes i optog, der starter i byens forskellige contrade (kvarterer), og bevæger sig ind mod til centrum. Optogene består af indbyggere klædt ud i folkedragter, enten til fods eller kørende i gammeldags kærrer, og gaverne består byens egne produkter, frugter, grønsager, pølser, ost, kager osv. Der er selvfølgelig masser af musikledsagelse til. Målet er kirken, Basilica della Madonna del Ponte, hvor lækkerierne lægges frem og bliver solgt til gavn for festbudgettet. Det hele ender i kirken med en kroningshøjtidelighed (incoronazione),hvor de gyldne kroner sættes på hovederne af Maria og Jesusbarnet.

Septemberfesten

Septemberfesten starter ugen efter, natten mellem d. 13. og 14. september. Allerede kl. 4 om morgenen er de første deltagere på gaden, hvor de støjer frygteligt og blandt andet skyder fyrværkeribomber af for at vække resten af byens befolkning. Denne nat kaldes Nottata eller Den hvide nat (La notte bianca). Den er begyndelsen til tre dages fest med musik, lege, optræden og fyrværkeri. Traditionelt har der også været hestevæddeløb, men det har ikke fundet sted de senere år.

* Statuen af Maria kaldes Madonna della Ponte, Maria fra broen, fordi den i 1088 blev fundet ved reparationen af en af byens broer. Statuen er formentlig så gammel som fra 800-tallet.
** Det er almindeligt i Italien, at man tilbeder Jomfru Maria (eller Madonna som hun også kaldes) ved en særlig egenskab eller fremtræden, som her hvor det er statuen Madonna del Ponte, der er byens skytshelgen.